Бивши радници пропалих фирми нису заборављени

Бивши радници пропалих фирми нису заборављени

Јовановић: Господо из СНС победите барем једном на изборима
Јовановић: Пласирају лажи, комисија ради по закону
Топола: Напредњаци у опозицији, Јовановић – неке опила власт

Народни посланик  у Влади Републике Србије и председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић покренуо је једно важно питање које мучи на стотине хиљада радника широм Србије, а тиче се заосталих не исплаћених плата у пропалим фирмама.

„ Више од годину дана износим у медијима моју идеју како држава мора да обештети бивше раднике који су радили у пропалим државним фирмама а којима се остало дужно за заостале плате. Таквих радника је 2015. године било око 120.000 у целој Србији. То су људи старијег доба који нису криви што је држава била лош послодавац и није знала да управља фирмама  које је имала у власништву“, изјавио је народни посланик Драган Јовановић.

Јовановић сматра да је сада добар тренутак да се о овој теми расправља јер се на различитим нивоима усвајају буџети за следећу годину.

„ Ја сам поднео и амандман  на буџет Владе републике Србије за 2018. годину, где сам амандманом тражио да се преусмери са позиције субвенција 500 милиона динара ( а иначе за укупне субвенције у 2018. години је издвојено нешто више од 19 милијарди динара). План је да се од тог новца направи посебан фонд при Министарству за рад борачка и социјална питања који би служио да се исплате заостале зараде бившим радницима пропалих државних предузећа на сличан начин као што је је решен проблем старе девизне штедње, где би се обезбедиле  државне хартије од вредности са роком доспећа од 2018-2020. године“ објашњава Јовановић.

Он је додао да би се тај проблем решавао у наредне три године сукцесивно јер је процена министра финансија да за решавање овог проблема треба око 12 милиона евра.

„ Следеће  године би предност имали они радници који су оболели или су стекли услов за пензију али немају уплаћен радни стаж или су се морали сами задуживати да би уплатили и стекли то право, на жалост процена је да је само од 2015. године умрло више од 10. 000 грађана “ , истиче Драган Јовановић.

Представници синдиката   као и радници сада имају шансу да на овај начин покушају да се укључе у ову дискусију, како би свој зарађен новац и наплатили.

„ Ја о овоме причам већ годину дана наставићу и даље упознао сам и министра финансија са мојим предлогом јер држава не сме остати нема на овај апел, а потребно је да се укључе и све локалне самоуправе у Србији“ закључио је Јовановић.

ТопПрес

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0