Да би се ушло у органски систем производње  потребни су сертификати акредитованих институција

Да би се ушло у органски систем производње потребни су сертификати акредитованих институција

Чачак – У последњих деценију и по у свету се јавио глобални покрет такозване органске хране или биолошки вредније хране, рекао је за Глас западне Србије професор доктор Томо Милошевић, декан на Агрономском факултету.

„Што се воћарства тиче и гајења неких старих, аутохтоних или увежених сорти, а не зна им се тачно порекло које су од вајкада на овим просторима и које могу задовољити те критеријуме, релативно је тешко доћи до тог садног материјала, али у сваком случају, ако је неко упоран и инсистира на томе, може и да пронађе или атхот да закаже неког расадничара производњу“, казао је професор др Милошевић.

Према Милошевићевим речима ова производња је хит у свету, али није баш лако јер су расадничари у трци за доходком, те морају произвести материјал који може донетио профит.

„Није баш тачно да старе сорте воћа теже успевају, једноставно је тржиште такво да тражи од произвођача да буде у тренду. Постоји одређен број људи који води рачуна о својој исхрани, мало можда и са неког претераног аспекта, мислећи да је све, ако се третира затровано пестицидима, или неким другим агенсима штетним по људско здравље, међутим, није то баш тако“, објаснио је Милошевић.

Он је појаснио да би се ушло у систем органске производње, потребно је добити сертификате од одређених акредитованих институција. Не може се овим послом бавити на своју руку, једино за сопствене потребе.

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI