Данас 17 година од избора после којих је пао Слободан Милошевић

Данас 17 година од избора после којих је пао Слободан Милошевић

Расписивање избора 9. или 16. маја, гласање у јуну
Расписани избори за Савет месне заједнице Јунковац
Јовановић освојио друго место на локалним изборима у Аранђеловцу

Данас се навршава 17 година од када је бивши председник и хашки оптуженик Слободан Милошевић изгубио изборе за председника СР Југославије од кандидата ДОС-а Војислава Коштунице.

Председнички избори одржани су истовремено са изборима за парламент СРЈ и локалним изборима у Србији.

Победом удружене опозиције (ДОС) на изборима у Србији и СРЈ, завршила се десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића.

Не желећи да прихвати пораз, до тада владајућа Социјалистичка партија Србије (СПС) и њен лидер Милошевић изазвали су постизборну кризу која је запретила озбиљним сукобима и насиљем.

ДОС је позвао на демонстрације због непризнавања резултата избора за председника СРЈ, а криза је окончана 5. октобра после масовних протеста широм Србије.

На тим изборима за председника СРЈ изабран је кандидат ДОС-а и лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница са 2.470.304 (50,24 одсто) гласа. Милошевић је освојио 1.826.799 гласова, односно 37,15 одсто.

Милошевић је 11. марта 2006. године умро у притвору Међународног трибунала у Хагу где му је суђено за геноцид у Босни и Херцеговини, ратне злочине против човечности у Хрватској и на Косову.

Од увођења вишепартијског система 1990. године СПС, чији је Милошевић био неприкосновени лидер, била је непрекидно на власти до 2000. године када је он изгубио председничке изборе.

Четири године касније, у марту 2004. мањинска влада Војислава Коштунице изабрана је уз подршку посланика СПС-а.

СПС се вратила на власт у јулу 2008. године поставши део владајуће коалиције, чију је окосницу чинила Демократска странка, са којом је, потом, потписала декларацију о политичком помирењу.

У тој влади председник СПС Ивица Дачић је био први потпредседник Владе и министар унутрашњих послова.

У коалиционој влади формираној после општих избора одржаних у мају 2012. чији је стожер Српска напредна странка (СНС) лидер социјалиста Ивица Дачић био је премијер и министар унутрашних послова.

У Влади Александра Вучића, формираној после ванредних парламентарних избора у марту 2014, Дачић је био потпредседник Владе и министар спољних послова.

Та места задржао је и у следећој Вучићевој Влади – после избора 2016, као и у актуелној влади на чијем је челу Ана Брнабић.

Влада Ане Брнабић, у којој водећу улогу има СНС, формирана је у јуну ове године пошто је Вучић изабран за председника Србије.

ТопПрес/Извор: Бета

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0