Данас почиње летњи распуст у основним школама, матурски испити следеће недеље

Данас почиње летњи распуст у основним школама, матурски испити следеће недеље

Основцима од првог до седмог разреда данас је последњи радни дан у овој школској години. Осмаци су наставу завршили 31. маја, али их у понедељак, уторак и среду – 17,18. и 19. јуна чека завршни испит.

За ученике средњих школа настава траје до 21. јуна. Матуранти четворогодишњих и трогодишњих школа распустили су се 31. маја. За оне који уписују факултете предстоји пријемни испит.

Према подацима Министарства просвете, осми разред је завршило 69.388 ученика, али ће на малу матуру осим њих изаћи и 215 ученика који су основну школу завршили од 2010. до 2018. године.

У средњим школама у Србији слободних места има за 76.239 ученика, што значи да ће сви моћи да се упишу, али од успеха на завршном испиту и у основној школи зависи да ли ће уписати жељену школу.

Мале матуранте у понедељак, 17. јуна, чека тест из српског (матерњег) језика, у уторак ће решавати задатке из математике, док ће у среду радити комбиновани тест који подразумева задатке из физике, биологије, хемије, историје и географије.

Завод за вредновање квалитета образовања спремио је задатке за тестове, који се штампају данас и сутра. У недељу ће бити дистрибуирани по школским управама, а у понедељак, непосредно пред почетак теста из српског, преузимају их директори школа.

Тестове ће до школских управа пратити полиција, а у Заводу су примењене посебне мере безбедности како задаци не би доспели у јавност.

Руководилац Центра за испите у Заводу Драгана Станојевић рекла је раније за Тањуг да нико од запослених нема приступ финалном материјалу самостално, а коначну верзију тестова могли су да виде само двојица запослених.

-Тестови се чувају на сигурносним флешевима који имају двоструку шифру. Половину шифре зна један колега, другу половину други колега и да би приступили материјалу обојица морају да буду присутна- објаснила је Станојевић.

Задаци се решавају искључиво хемијском оловком, није дозвољено да ђаци имају код себе телефон или дигитрон, већ је дозвољено само да понесу са собом флашице са водом.

Мала матура организује се обично у фискултурним салама или свечаним салама, где могу да стану сви ученици који полажу завршни испит.

Успех на завршном испиту носи максимално 40 бодова, док успех из школе носи 60 бодова.

На сва три теста ђаци ће решавати по 20 задатака. Свако питање носи по један бод. Бодови из српског и математике множе се са коефицијентом од 0,65, тако да ђаци из српског могу максимално да освоје 13 бодова и из математике исто толико.

Бодови са комбинованог теста множе се са коефицијентом од 0,7, тако да ученици максимално могу да освоје 14 бодова.

За упис у четворогодишњу средњу школу и гимназију, потребно је да ученик има најмање 50 бодова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI