Ђукић Дејановић: Аларм је зазвонио, морамо да побољшамо демографску слику

Ђукић Дејановић: Аларм је зазвонио, морамо да побољшамо демографску слику

Прошла година је по демографским параметрима најлошија у последњих 112 година, а подаци показују да је више од 100.000 људи умрло, док је рођено мање од 65.000, изјавила је министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, у појединим срединама, где је увек био добар природни приштај, као што је Нови Пазар, по први пут је прошле године забележен пад прираштаја.

„То је реалност, да је 2016. го по свим параметрима била јако лоша“, истакла је Дејановић и додала да је све то био аларм за увођење ресора на чијем је челу, који се бави поправљањем демографске будућности Србије.

Истовремено, истакла је да се на југоистоку Србије на 1.000 становника роди девет беба, док у просеку умре 14 људи, а подаци показују да се у појединим општинама роди само четири до пет беба, а умре 20 становника.

Она је навела да има општина у којима се у једном периоду од годину дана није родила ниједна беба, што је био случај са Црном Травом 2013. година.

„Забрињавајуће је да нас је сваке године за један град мање“, изјавила је Ђукић Дејановић.

„Аларм је одавно звонио, стручњаци су указивали да ћемо доћи до деморгафске катастрофе, али у овој влади се заиста нашло разумевање за примену пронаталитетних мера“, закључила је Ђукић Дејановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI