Донете дугорочне мере за унапређење сточарства

Донете дугорочне мере за унапређење сточарства

Држава је донела дугорочне петогодишње мере за финансирање одгоја у свињарству, ситних преживара, копитара, великих преживара, у живинарству, пчеларству као и у производњи рибе, односно аквакултури.

Како се објашњава у Уредби Владе, Србија располаже са 5,3 милиона хектара пољопривредних површина, од чега 3,4 милиона хектара чини коришћено пољопривредно земљиште.

У структури тог пољопривредног земљишта, највеће учешће чине оранице и баште са 73,1 процената и ливаде и пашњаци са 20,7 одсто.

Како би се ове површине рационално користиле, неопходно је веће учешће сточарства, производње меса, млека, јаја, вуне, меда и других сточарских производа по хектару.

У области сточарске производње, потребно је да фармери имају више стоке тако што ће развијати фармерски тип производње, а на тај начин ће се, како се наводи у документу објављеном на сајту Владе Србије, боље искористити и биљна производња.

У овом документу се наводи да је, између осталог, неопходна примена нових метода и поступака у припреми хране за домаће животиње…

У уредби су наведени износи средстава који су планирани за сваку годину и одгајивачку меру, а чији је циљ унапређење сточарске производње до 2024. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI