Француске овце заволеле Шумадију

Француске овце заволеле Шумадију

Аранђеловац- Породица Страиновић из села Брезовац бави се овчарством од 2007. године. Тада су започели своју производњу са првих петнаестак оваца расе „Ил де франс“.

За ову расу су се определили због високе продуктивности и брзог прираста, стадо се са годинама брзо ширило па сада достиже број од 30 плоткиња и 3 овна из увоза, а план домаћина је да следеће године увезе још двадесет женки, јер је битан што бољи приплодни материјал.

Како се Француске овце успешно гаје већ десет година у домаћинству Страиновић већ су постале као наше домаће расе, успешно су се аклиматизовале на наше услове али да ли је и домаћинима било лако?

„За ових десет година бављења овчарством пролазило се на самом почетку кроз много препрека као што је папирологија, куповина приплодног материјала, незнања о самој раси, али никад нисмо помислили да одустанемо увек смо ишли корак напред“, каже Драган Страиновић узгајивач Ил де Франса.

Тако су се Страиновићи пре него што им се пружила прилика да дођу до иностраних овнова одлучили  да први на својој фарми обаве такозвану „Лапароскопску методу осемењавања дубоко замрзнутим семеном“ .

„Тад је управо и кренуо највећи успон у нашем одгоју јер је ова савремена нова метода донела бројне предности нашим овцама, али сама метода је захтевна и поред стручности лица које је изводи неопходно је и припремити овцу на адекватан начин у смислу исхране, кондиционе форме али и хормонске припреме објашњава Страиновић.

Сада после десет година успеха Драган истиче „да ништа неби успели у овој причи да немам велику подршку мојих родитеља, заједничким трудом и радом се може све остварити нај битније је здравље и слога“.

Почему је ил де франс препознатљив? Ил де франс раса је добила име по покрајни на северу Француске. Створена је укрштањем мерино рамбујеа са енглеским дишлеј овновима. Лако се прилагођава различитим климатско-географским условима, па је данас заступљена у преко тридесет земаља широм света.

Телесна маса одраслих оваца у просеку износи 75 до 90 кг, а овнова 130 до 150 кг. Рандман меса одраслих грла се у просеку креће око 55%, а јагњади 60%.

Раса је раностасна, карактеристична је полицикличност, овце се могу јагњити три пута за две године. Плодност је висока, при јагњењу најчешће су двојке, док код бољих услова неге и држања нису ретке ни тројке. Јагњад са три месеца старости достижу у просеку 32 кг, али има примерака који за исти период догурају и до 40 кг телесне масе.

„Поред меснатости и плодности, посвећени смо и очувању екстеријера расе, а то су ширина предњег и задњег трупа, равне леђне линије, широка троугласта глава, срцасте уши окренуте напред, наборана месната њушка. Када се уклопе храна и строга селекција ту нема грешке, зато ћу ја увек подржавати новине и развој када је у питању побољшање генетике“, закључује Страиновић.

Топ прес

KOMENTARI