Град јачи и од артиљерије

Град јачи и од артиљерије

Ракета за противградну заштиту има довољно – тврде надлежни. Како кажу, ситуација никада није била боља уколико се упореди с претходних неколико година. Ипак, град сваке године, па и ове, уништи велике површине под незаштићеним воћем и поврћем, али и ратарским културама. С друге стране, стручњаци објашњавају да не постоји ништа што у потпуности може да спречи град да пада.

И док поједини стрелци често упозоравају на мали број противградних ракета, али и лоше радио-везе, има и оних противградних станица у којима кажу да имају све што им је потребно. У Републичком хидрометеоролошком заводу понављају да ракета има довољно и додају да ће пристићи нове количине за аутоматски систем.

– Нормално је да некада постоје сметње у радио-везама, јер они раде по најлошијим временским условима – објашњава Југослав Николић, директор РХМЗ. – Постоје и други начини комуникације ако радио-веза затаји. Постоји читав низ поступака како се нешто ради. Набављено је 14.300 ракета, и има их довољно, а стићи ће и нове количине. Уз то, сваки стрелац током дана може да добије онолико ракета колико му је потребно.

Према речима Николића, ради се на аутоматизацији противградних станица. Већ је 60 станица око Ваљева аутоматизовано. Очекује се да комплетан Радарски центар Ваљево до средине сезоне буде аутоматизован.

У овогодишњем покрајинском буџету је за набавку противградних ракета издвојено 30 милиона динара, или за 50 одсто више него лане.

– Покрајински секретаријат за пољопривреду већ трећу годину интензивно ради на унапређивању система одбране од града и реализује мере за набавку противградних ракета – истичу надлежни у ресорном секретаријату.

Радарском центру на Фрушкој гори предато је на коришћење 780 противградних ракета. Покрајински секретаријат је покренуо и поступак израде пројектно-техничке документације у вези са успостављањем аутоматских лансирних станица. И противградне станице на подручју општине Топола засад имају довољно противградних ракета. Како сазнајемо у општинскј управи, свака од 16 противградних станица на овом подручју има по десетак ракета у резерви, што је задовољавајуће стање. Овде је проблем недостатак стрелаца.

Чачак  проблематичан

У 26 станица на територији града Чачка тренутно има 176 противградних ракета, што је у просеку 4,5 ракете по станици. Стрелци наводе да је то недопустиво мали број ракета, с обзиром на то да је сезона одбране од града у јеку, као и да огромне температурне разлике у кратком периоду погодују стварању градоносних облика. У градској управи у понедељак су нам рекли да је Град Чачак већ наручио куповину још 112 ракета о свом трошку, које би требало да стигну у град на Морави.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI