Јанковић и Јеремић бојкотују локалне изборе

Јанковић и Јеремић бојкотују локалне изборе

Почела изборна тишина
Посланици гласају о финансијској подршци породицама са децом
Изабран председник СНС за Варош Топола

Покрет слободних грађана Саше Јанковића и Народна странка Вука Јеремића најавили су данас,

у одвојеним саопштењима, да неће учествовати на локалним изборима у општинама Пећинци, Мионица, Неготин, Прешево и Костолац, 24. децембра.

ПСГ је саопштио да су избори заказани не због провере воље бирача, већ да би владајући насиљем доказивали „моћ“ и вештачки креирала утисак о својој снази пред изборе у Београду.

„Покрет неће 24. децембра, када су заказани избори, давати легитимитет процесу у коме нема ништа демократско и који се не може добро завршити, већ ће активним бојкотом грађане позивати да на изборе не изађу и на све законом допуштене начине документовати незаконитости на изборима, које ће пре или касније бити санкционисане“, каже се у саопштењу.

„У овим местима владајућа коалиција има апсолутну већину и расписала је изборе, не због провере воље бирача, већ да би насиљем доказивала „моћ“ и вештачки креирала утисак о својој снази пред изборе у Београду, јер је свесна да и уз све манипулације и хајке реално може да изгуби“, оценио је ПСГ.

У саопштењу се наводи да је, у пет места где су расписани избори, али и у другим деловима Србије, у току застрашивање грађана претњама и физичким насиљем које Министарство унутрашњих послова гура под тепих под управом високих функционера СНС – министра и државних секретара.

„Одсуство реакција државних органа на евидентне случајеве насиља, покушаја поткупљивања и застрашивања грађана у ових пет општина још један су доказ пузајуће диктатуре у земљи против које се ПСГ бори, а не учествује у њој“, истиче ПСГ у саопштењу.

НС: Владајућа коалиција стоји лоше у Београду

Потпредседник Народне странке, Никола Јовановић, каже да су избори у Костолцу, Неготину, Мионици, Пећинцима и Прешеву нелегитимни због тога што су резултат хира, бахатости и злоупотребе институција од стране владајуће коалиције, јер је у свим тим општинама постојала већина и није било ванредних околности.

„Циљ овог изборног инжењеринга је да наводни „добар“ изборни резултат у пажљиво одабраних пет општина стави у други план чињеницу да владајућа коалиција стоји лоше у Београду и да је већ неколико месеци у тренду пада уочи редовних избора у главном граду“, навео је Јовановић у писаној изјави.

Народна странка сматра да би учешће на ванредним локалним изборима 24. децембра служило искључиво интересима режима и позива опозицију на њихов бојкот.

ДС не подржава бојкот избора у пет општина

Демократска странка не подржава бојкот избора у пет општина, изјавио је данас посланик те партије Радослав Милојичић.

Он је рекао да поштује одлуку свих покрета и удружења, али има, каже, малу сумњу будући да сутра истиче рок за прикупљање потписа.

„Зашто се није позивало на бојкот избора пре месец дана и да се заједно договоримо и да видимо шта је боље за те грађане“, упитао је Милојичић у скупштини.

Како каже, ДС се супротстављала СНС на територији читаве Србије, њихови кандидати су, наводи, на прошлим изборима у Мионици „брутално претучени“ и ДС нема права због грађана да не учествује на изборима.

„ДС не подржава бојкот избора јер жели да брине о свим грађанима на територији Србије без обзира да ли они живе у Сурдулици, Суботици, Новом Саду или Београду“, рекао је Милојичић, који је указао да је његова странка пре десетак дана завршила прикупљање потписа за те изборе.

Шутановац: ДС неће бојкотовати изборе

Наше је право и обавеза да заступамо интересе грађана у Мионици, Неготину, Костолцу и Пећинцима, рекао је председник Демократске странке Драган Шутановац за Данас, коментаришући позив председника Нове Србије Велимира Илића странкама опозиције да бојкотују изборе, који се одржавају 24. децембра.

Они који не могу да прикупе потписе, а говоримо о пар стотина потписа, имају очигледно такав утицај, те је позив на бојкот бесмислен, оценио је Шутановац.

Илић сматра да се избори одржавају под „немогућим условима и уз невиђен притисак власти“, те због тога опозиција треба да их бојкотује.

„Ако изађу на изборе биће део режираних избора. Позивам и оне који су некако једини успели да формирају листу, а то је једино ДС, да се повуку и не излазе на изборе. Па нека Вучић и СНС сами учествују на својим изборима за које сами пишу правила“, рекао је Илић на конференцији за медије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0