foto-ilustracija-pixabay.com

Један од најчешћих разлога због којих људи једу органске производе је тај што желе да избегну штетне хемикалије које се употребљавају у масовној производњи.

Пестициди су у више истраживања повезани са бројним здравственим проблемима, а многи су окарактерисани као канцерогени који слабе ендокрини систем.

Како би помогли потрошачима да одаберу најмање „прскане“ намирнице, непрофитна Радна група за очување животне средине у САД објавила је листу производа који се највише третирају пестицидима.

Листа је састављена на основу података добијених од Министарства пољопривреде САД-а.

Намирница које садрже највише пестицида су јагоде на којима након прања воћке остаје око 20 пестицида, знатно више од осталих производа.

На другом месту је спанаћ, а по великој количини пестицида издвајају се нектарине, јабуке, грожђе, кајсије, трешње, крушке, парадајз, целер, кромпир и паприка.

ТопПрес/ Извор: b92.net, Vestionline