Крагујевчанима од 1. јануара виши порези на имовину

Крагујевчанима од 1. јануара виши порези на имовину

Скупштина града Крагујевца усвојила је одлуку о повећању стопе пореза на имовину физичких лица са 0,10 на 0,15 одсто за право на земљиште и са 0,20 на 0,30 одсто за право на непокретности – у просеку порез ће се повећати од 2 до 70 одсто, док ће обавезе правних лица остати непромењене.

Према новој рачуници, за кућу у петој зони од 109 квадрата порез ће, уместо 1.369 бити 1.747 динара – што је за 28 одсто више, док ће за кућу у трећој зони од 143 квадратна метра бити већи за седам одсто.

Власници станова у првој и екстра зони површине 50 квадрата у 2018. години платиће 1.300 динара више него ове године. Упркос свему, Крагујевац ће и даље бити град са најнижом пореском стопом у Србији.

Само повећање које није нешто велико, значиће нешто и за буџет града и за повећање многих горућих питања у граду.

„Сваки додатни порез је додатно нови трошак, не мислим да утиче добро“.

„Ем мали стан, ем порез, али плаћам никада нисам остала држави дужна.“

Такође је утврђена одлука о просечним ценама непокретности која се доноси сваке године до 30. новембра и објављује се у Службеном листу града. Колико ће грађани плаћати порез зависиће од локације и квадратуре простора који поседују.

„Увећање стопе пореза на имовину физичких лица значиће повећање имовине за 2018. годину за 50 посто, али не за све непокретности, него у зависности од врсте непокретности, зоне у којој се непокретност налази, као и просечне цене одговарајуће непокретности. Порез за имовину физичких лица за 2018. годину биће повећан у распону од 2 до 75 посто“, каже Сања Станојевић, пи-ар Градске пореске управе.

Порез на имовину је један од изворних прихода локалне самоуправе. Како надлежни у Пореској управи кажу порез ће у 2018. години бити већи, али и даље пропорционално нижи него у Новом Саду, Београду или Нишу, у износу који не угрожава кућни буџет Крагујевчана.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI