Мићуновић (ДС): Предстоји одбрана демократије, ако нисмо једнаки бићемо поданици

Мићуновић (ДС): Предстоји одбрана демократије, ако нисмо једнаки бићемо поданици

Демократска странка (ДС) је поводом Међународног дана демократије, апеловала на грађане

Србије да се „усправе“, да буду „пријатељи демократије“, бране је и боре се за једнакост и слободу.

Посланик ДС Драгољуб Мићуновић рекао је на конференцији за новинаре у страначким просторијама у Београду да демократија није пропадала због непријатеља демократије – амбициозних властодржаца, него зато што нема довољно пријатеља да је бране.

Истакао је да у одбрани демократије треба да учествују сви грађани и ДС која је, по његовим речима, „бренд“ без које демократије нема.

Оно што данас прети демократији је пораст популизма који, рекао је Мићуновић, употребљава најгора средства: „системско безакоње у којем се ствара ситуација да у држави нема ничег сигурног и да је могуће да свако буде оптужен за неко кршење било чега, а онда од арбитражног носиоца моћи буде кажњен или помилован“.

„Треба да се усправимо као грађани да тражимо своја права да будемо једнаки са другима јер ако нисмо достојанствени грађани, бићемо врло брзо поданици и улазимо у добровољно ропство, да се то не би догодило морамо да инсистирамо на институцијама“, указао је Мићуновић.

Он је казао да је прва политичка институција подела власти које данас у Србији нема, јер је све и законодавна, извршна и судска власт под командом једне партије, а затим једног човека.

„Дакле те институције нису самосталне и у равнотежи које једна другу контролишу“, рекао је Мићуновић и истакао да „ми тек треба да изградимо праве демократске институције“.

Он је рекао да демократија опстаје ако се направи равнотежа између слободе и једнакости и додао да код нас много већа неједнакост међу грађанима.

Мићуновић је казао да није случајно да је Демократска странка „без које демократије нема“ била на удару многих којима није демократија била на срцу, али да је „увек било неке снаге да се она обнови и око ње окупи“.

„ДС ће то радити не да бисмо се допали било коме него пре свега због нас самих јер тражећи да будемо слободни и равноправни са другима ми потврђујемо своје достојанство“, казао је Мићуновић.

Конференцији за новинаре присуствовали су председник странке Драган Шутановац и функционери Тамара Трипић, Нада Колунџија, Зоран Лутовац, Наташа Вучковић и Балша Божовић.

Извор: Бета

KOMENTARI