На прославу 65 година матуре учитељи повели децу и унуке

На прославу 65 година матуре учитељи повели децу и унуке

Матуранти Учитељске школе у Крагујевцу прославили су 65 година матуре. Окупљају се сваке године, а на ову јубиларну прославу позвали су и своју децу и унуке.

Цео живот и радни век провели су са децом, па су и за годишњицу матуре са младима – школарци да се такмиче на Природноматематичком факултету, а вечити просветари да се подсете своје Учитељске школе и ђачких дана.

„Ова година нам је јубиларна, 65 година – али за неке зле језике кажемо 65. рођендан, да би били мало и млађи“, каже Момчило Милановић из Баточине.

„Била су то веома лепа времана, кад си млад све је лепо“, истиче Лепосава Лацковић из Сирче код Краљева.

Те 53. године у Крагујевцу је матурирало око 200 учитеља, који су се, како кажу, најлепшим позивом – учитељским бавили широм Србије.

„Ученик ме видео скоро па каже. Јесте ли ви Вера Радовић, учитељица. Рекох јесам, ваљда ме познајеш. Јао, што сте ви били опасни, јао по томе вас се сећам, много сте били опасни. А, зато си, рекох, ти добар“, говори Вера Радовић из Крагујевца.

Својим ђацима нису толерисали изостанке, а оправданог одсуства нема ни на прослави матуре.

„Ово је био дан за који је она живела, када се њена генерација окупља. Ово су њене најлепше успомене у животу. И иако нисам раније упознала њене колеге, овде сам да би на неки начин успомена на њу остала и заживела“, каже Данка Михајловић, унука Станице Бурлић.

За крај је направљена заједничка фотографија и договорен је поновни сусрет наредне године.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI