Награде “Јован Скерлић”

Награде “Јован Скерлић”

Топола- На свечаности приређеној у скупштинској сали Општине Топола, уручене су награде “Јован Скерлић” које се додељују за књижевно стваралаштво. Славодобитницима је признања уручио председник општине Драган Живановић, објављено је на сајту општине Топола.
За књижевно стваралаштво у 2017. години НАГРАДЕ „Јован Скерлић“ су добили:
РАДОВАН БЕЛИ МАРКОВИЋ, за роман “ПУТНИКОВА ЦИГЛАНА”
ВУК ДРАШКОВИЋ, за роман “ТАМО ДАЛЕКО”
ВИТОМИР ТЕОФИЛОВИЋ, за књигу критика “ЕСЕЈИ”.
Жири који је одлучивао о наградама чинили су: председник жирија, књижевник, Зоран Милисављевић и чланови Проф. Др Зоран Николић и магистар Љиљана Марковић. Додели награда из здравствених разлога није присуствовао Радован Бели Марковић тако да ће му награда бити уручена накнадно. Драган Живановић, председник општине се захвалио и честитао добитницима истакавши име Јована Скерлића.

-На овај начин, а ово је треће уручење награда “Јован Скерлић” од њеног установљавања 2010. године, слави се име и подсећа на рад нашег истакнутог књижевника и критичара, казао је Живановић.
Витомир Теофиловић се захвалио средини која поштује културу и што награда носи име нашег најчувенијег критичара, који је за свог кратког живота направио тако велики опус. За Вука Драшковића овај дан и награда коју је добио од двоструког је значаја. Један је историјски јер се додељује у оквиру стоготишњице Великог рата и уручује је Општина Топола као жариште тадашње државе. Посебан значај награде је по Вуку Драшковићу што носи име Јована Скерлића, “човека који је био олуја, духовна олуја, национална институција. Човека чијих су се речи плашили писци и политичари. Човек који је целог себе упрегао ка циљу да српска култура и српска државна стратегија досегне европске узоре”.
Јована Скерлића (1877-1914) веже порекло за општину Топола. Родитељи су му из оближњег села Липовца. У историју књижевности и књижевну критику Скерлић уводи научни метод. Освајао је стилом, јасноћом, ватреним заносом и крепкошћу. „Српски књижевни гласник“ је уређивао од 1905. године до своје смрти, најпре у сарадњи са Павлом Поповићем, а затим самостално. Члан Српске краљевске академије постао је 1910. године.

Топ прес

KOMENTARI