Фото: Г.Оташевић

Чачак – Најбоља шљивова препечeница у Србији лане је потекла са Гоча, из дестилерије коју држе, са седиштем предузећа у Београду, Верољуб и Иван Урошевић. Оцењена је са 19,08 бодова прексиноћ у чачанском Институту за воћарство, где је седму годину узастопно приређено вредновање водећих препеченица од националне воћке.

Ово је, кад је реч о нашој шљивовици, нека врста купа шампиона.

Оцењивали смо најбоље узорке са осам прошлогодишњих смотри из Горње Трепче, Ужица, Осечине, Београда, Сочанице, Тополе, Блаца и Аранђеловца, где је пробано и вредновано више од 500 врхунских ракија из наших шљивика, и на оцењивање у Институт дошло је 50 узорака. Чак 22 заслужила су велику златну медаљу, дакле више од 18.50 бодова, што сведочи о врхунским својствима нашег националног пића – каже за „Политику” др Бранко Поповић из чачанског Института, један од водећих српских стручњака за шљивовице.

Друга на оцењивању била је ракија „Јелички дукат” из подрума Предрага Продановића у Придворици код Чачка (18,95 бодова), док је трећи Драги Ивановић из Алабане код Блаца (18,93).

Међу првих десет још су: Милош Вићентијевић из Брђана код Чачка (тек рођен али родитељи су дали пријаву по њему) са 18,91, Станимир Минић из Горње Трепче (18,84), др Милан Плазинић из Премеће (18,83), Илија Родић из Борче (18,77), опет Плазинић (18,75), „Ртањска ватра” из Бољевца (18,73) и још једаред Илија Рудић (18,72).

Ракије је пробала и оцењивала најбоља комисија коју Србија данас има. Председник је професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Нинослав Никићевић, а чланови Милољуб Гојковић који је оснивач ове смотре, Верољуб Урошевић, професор др Веле Тешовић, Велимир Митровић, професор др Светомир Милојевић, Милош Петрић, др Иван Урошевић и др Бранко Поповић.

ТопПрес/Извор:  Г. Оташевић