Одлична вест за возаче: Држава ће давати субвенције за уградњу плина

Одлична вест за возаче: Држава ће давати субвенције за уградњу плина

Уколико сте планирали да аутомобил возите на плин, ово су добре вести за вас

Иако су субвенције за електрична возила у последње време главна тема, сада нам стижу информације да ће држава Србија давати субвенције и за моторе са унутрашњим сагоревањем, тачније за уградњу плина.

– Имамо намеру и да радимо и неке друге ствари. Корона ће, истина, значајно да успори све, али ћемо на крају године имати податке о томе шта смо постигли субвенцијама како бисмо знали куда даље. Сада размишљамо о томе да следеће године финансирамо уградњу уређаја на гас. За то постоји и воља и потреба. Тренутно на тржишту, цене уградње уређаја за плин крећу се од 300 – 800 па до 1.000 евра по аутомобилу, а то би била бесповратна субвенција, у целости. Био би то пун погодак јер онда није битно која вам је старост аутомобила. Обухватили бисмо више аутомобила у граду него што то чинимо тренутном субвенцијом за е и хибридина возила. Интересовало би се више грађана, било би доступније… – рекао је министар министар за заштиту животне средине, Горан Триван у интервјуу за Телеграф. Код нас се плин у аутомобиле углавном уграђивао да би се смањили трошкови, али министар Горан Триван каже да им је у виду и смањење загађења.

– Разговарао сам са многима, и са таксистима, између осталих… Добар број таксиста заиста има уређај за гас. Кажу да вишеструко мање троше новца за гориво. То је са једне стране мотив, али мој мотив је да када возите на гасу вишеструко мање загађујете ваздух. Уколико бисмо једнако определили милион евра и за уградњу уређаја за гас, нека буде и 1000 евра по аутомобилу, могли бисмо аутоматски да решимо 1.000 возила. Мислим да је практично решење.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс

KOMENTARI