Ови обичаји на 1. дан у Новој години могу заиста да вам преокрену судбину и са разлогом су преживели до данас!

Ови обичаји на 1. дан у Новој години могу заиста да вам преокрену судбину и са разлогом су преживели до данас!

Са дугом традицијом прослављања Нове године низала су се разна празноверја од којих су нека „преживела“, а нека не. Једна су везана за то шта бисмо требали, док се друга односе на то, шта не бисмо смели да радимо да бисмо имали успешну годину.

Како год било, неко се води веровањима јер се испоставило да нису без разлога настала, док их се неко придржава из страха. Било да сте прва или друга група, подсетићемо вас на неке од тих обичаја, а за неке можда чујете први пут, па одлучите да их примените.

Избегните несташицу и невоље избегавајући ових 8 ствари

1. Пошто су финансије јако битан сегмент у животима свих нас, постоји чврсто веровање да 31. децембра и 1. јануара не треба позајмљивати новац јер такво започињање године предсказује нових 12 месеци материјалних проблема. Немојте улазити у Нову годину са дуговима и неплаћеним рачунима.

2. Једно од старих веровања каже да прва особа која прелази кућни праг након поноћи не би требало да буде жена јер се некада сматрало да жене доносе несрећу. Исто тако, сматрало се да прва особа која улази у кућу не треба да буде неко ко има плаву или црвену косу.

3. Како су емотивни односи с драгим људима незаобилазна ставка, један део веровања се односи на њих. Наиме, не смете да заборавите да честитате блиским особама Нову годину јер ћете се удаљити од њих у наредној години.

4. Потрудите се да будете добро расположени, јер је у народу уврежено мишљење да ће вас оне емоције које будете имали 1. јануара, пратити током целе године.

5. Постоји веровање по коме не смете да износите апсолутно ништа из куће 1. јануара, ни смеће, па ни истресати тепихе. Други људи сматрају да је у реду да се износе ствари 1. јануара, ако се претходно нешто унесе у кућу.

6. Није добро ни ломљење ствари јер се тако, наводно, призива несрећа, па је добро да будете пажљиви са посуђем и уопште ломљивим стварима. Ако вас и погоди нека песма у поноћ, суздржите се од разбијања чаша и тањира јер је то лош знак.

7. Око кућних радова владају подељена мишљења. Док једни сматрају да не треба ништа радити, па чак ни прати посуђе јер би могло лоше да утиче на здравље укућана у наредној години и да велико ангажовање, посебно започињање нове активности на овај дан значи да ће она бити осуђена на неуспех, други управо мисле да ваља започети помало неког посла јер то обећава радну и богату годину.

8. Постоје празноверја везана и за временске прилике у току 31. децембра и 1. јануара. Стари су веровали да уколико ветра уопше нема или дува са југа – то значи да ће наредна година бити добра и пуна среће. С друге стране, уколико ветар дува са истока, година ће донети несташице и невоље.

5 ствари које ће учинити да имате љубави и новаца

1. Оно што већ сви мање-више знају је да уочи Нове године ваља обући нешто ново. Општепознато правило каже да је за срећу у љубави, добро носити веш у црвеној боји.

2. Старе енглеске и германске легенде које су се пренеле и код нас кажу да у поноћ морамо да пољубимо особу супротног пола да бисмо имали среће наредне године. Та прва особа са којом дођете у контакт у новој години утицаће на нашу срећу целе године и да је зато важно да пољубите некога ко вам је заиста драг. Тако, ако у поноћ пољубите вољену особу, имаћете среће у љубави целе године, ако пољубите особу до које вам није нарочито стало, неће вам ни година бити берићетна, а уколико немате кога да пољубите, тераће вас малер до следећег јануара.

3. Још један мали ритуал подразумева да у сваки новчаник који имате у кући ставите новац како би следећа година протекла у благостању.

4. Било би добро да првог дана у години бар мало размишљате о послу иако је празник. Запишите неке идеје, неколико речи у роковник. још ако је нови, тим боље. Овај чин симболизује да ћете у току наредне године имати довољно посла и да ћете га са вољом радити.

5. Из традиције није изузета ни новорођенчад, па се тако бебе рођене 1. јануара сматрају „децом среће“.

Ако знате за још неко веровање које овде нисмо поменули, поделите га са нама у коментарима. Није на одмет да га и други знају, можда некоме заиста донесе срећу у Новој години.

ТопПрес/ Извор: С.В

KOMENTARI