Појефтинио дозвољени минус, али поскупеле банкарске провизије

Појефтинио дозвољени минус, али поскупеле банкарске провизије

Повољан зајам сеје њиве
Папрене провизије банака: Ако шаљете 200 евра у иностранство накнада чак 35 евра
Банкарима стижу нова правила: Превару плаћа банка

Два су тренда присутна од почетка године – први да су банке снизиле каматну стопу за дозвољени и недозвољени минус, док са друге стране повећале провизије за велики број услуга, а неке су почеле и да наплаћују.

Нема тарифника банке који је исти, а број услуга који се налази и наплаћује износи више стотина. Од почетка године, међутим, банке снижавају каматне стопе за дозвољени минус.

Када се упореде просечне пондерисане каматне стопе на прекорачења за текући од јануара до последњих података за јун, приметно је појефтињење ове услуге. Чак је 16 банака снизило цену коришћења популарног минуса, а девет благо повећале, док је код једне цена остала непромењена. Тако да ова услуга сада у зависности од банке се креће од 15,12 одсто до 36,27 одсто, а јануару распон је износио од 19,24 одсто до 36,36 одсто.

У Србији има 7,5 милиона текућих рачуна, а у односу на децембар 2017. више је за 35.612. Износ дозвољеног прекорачења је 46,6 милијарди динара (395,2 милиона евра). Међутим 239.043 рачуна је у кашњењу и њихови корисници улазе у недозвољени минус чије камате уопште нису мале.

Недозвољени минус је убедљиво најскупља позајмица из нужде. Распон месечних каматних стопа за улазак у недозвољену зону у јануару износио је 10,94 одсто до чак 72,60 одсто, у јуну од 11,27 до 59,46 одсто.

И док с једне стране благо појефтињују услуге, друге поскупљују или почињу да се наплаћују. Недавно су клијенти банака добили обавештење да ће банке мењати тарифнике. Иако то нису чиниле, многе су почеле да наплаћују упит стања на банкомату, трансакције преко мобилног или компјутера.

Шта колико кошта

Тако клијенти појединих банака плаћају пакет услуга везане за текући рачун и до 660 динара, издавање разних потврда на захтев клијента је од 330 динара, слање опомена и до 400 динара, СМС по упиту 10 динара, плћања преко м и е бенкига су најчешће 15 динара. Упит стања на банкомату своје банке негде се наплаћује 15 динара, док код туђе и до 50 динара, а блокада међунардоне картице може да вас кошта и 1.500 динара. Такође платићете и промену ПИН-а на банкомату сто динара, а банка ће вам наплатити и издавање новог ПИН-а у зависности од картице и до 350 динара.

Веће зараде од накнада

Прошле године од накнаде и провизија банке у Србији су зарадиле 2,4 милијарде динара него 2016. године. Лане су од ових услуга приходовале више од 37 милијарди динара. Истовремено, њихова добит од камата износила је 120,9 милијарди динара, што је за 2,4 мање него у 2016.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Данијела Нишавић

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0