Пописује се имовина српских фирми у бившим републикама СФРЈ

Пописује се имовина српских фирми у бившим републикама СФРЈ

На провери имовина стечена после 2006. године, на недоказано порекло порез 75 одсто
Рок за плаћање пореза на имовину до среде
Наследницима одузете имовине враћено 6.056 објеката

Србија ће сачинити попис имовине српских фирми у бившим републикама, како би могла да помогне предузећима у решавању имовинског питања.

У том циљу, Републичка дирекција за имовину позвала је предузећа и јавне установе који су имали непокретну имовину на територији бивших југословенских република да им доставе податке и документацију о тој имовини, како би се формирао јединствен регистар њихове непокретне имовине.

Директор Дирекције Јован Воркапић каже да се позив односи на сва правна лица и предузећа, али и установе које су имале одмаралишта, локале, да доставе Дирекцији документацију која је сачувана.

„Питање имовине се решава између тих предузећа и држава сукцесора, најчешће је то држава Хрватска. Циљ је да се направи регистар како бисмо ми као држава могли да заузмемо став како да им помогнемо у решавању тих процеса „, рекао је Воркапић за Танјуг.

У бившим републикама остало је много имовине српских предузећа, највише у Хрватској.

Последњих деценија судови у Хрватској одбијали су тужбене захтеве предузећа из Србије позивајући се на то да су преурањени и да је потребно закључити билатерални споразум којим би се разрадио Анекс Г.

„Упућују их на коришћење свих правних лекова, па све до Стразбура. То су скупи процеси и то је начин да се фирме обесхрабре у остваривању својих права“, нагласио је Воркапић.

Уставни суд у Србији заузео је став да се Анекс Г директно примењује, што значи да се хрватским фирмама враћа имовина у Србији. Бројни локали, али и друге непокретности већ су враћени.

„Право приватне својине је неотуђиво право и то је став нашег Уставног суда. У Хрватској је преко ноћи донет закон којим је сва имовина преписана на Хрватску“, нагласио је Воркапић.

Велики проблем представља и то што су фирме којима је имовина остала у бившим републикама отишле у стечај, приватизоване. Процењује се да је вредност имовине предузећа из Србије у Хрватској око 1,8 милијарди евра.

У Хрватској имовину потражују гиганти бивше Југославије као што су „Југобанка“, „Беобанка“, НИС…

Што се тиче Словеније, српска предузећа су остала уписана у земљишним књигама као власници непокретности, тако да се имовина тамо враћа готово без судских спорова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0