Порезници куцају на врата: Од 1. јула, по кревету наплаћиваће се порез 3.500 динара

Порезници куцају на врата: Од 1. јула, по кревету наплаћиваће се порез 3.500 динара

Од 1. јула на сваки кревет у домаћој радиности, који обухвата и кревете у концепту „стан на дан“ у туристичким дестинацијама прве категорије, плаћаће се порез.
У Београду, Златибору или Врњачкој бањи плаћаће се до 3.500 динара пореза годишње, изјавио је за Танjуг Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Он каже да ће применом Закона о порезу на доходак грађана од 1. јула физичка лица пружаоци угоститељских услуга смештаја у домаћој радиности што обухвата приватни смештај и стан на дан бити „опорезивани на много повољнији начин него што је то било до сада“.
„Порез ће износити 5 одсто од просечне бруто зараде остварене у претходној години помножен са бројем лежаја и са категоријом туристичког места, па ће за туристичка места прве категорије као што су Београд, Врњачка Бања и Златибор, износ бити између 3.400 динара и 3.500 динара по једном кревету годишње“, рекао је Кнежевић и додао да се овај порез односи само на физичка лица која су власници соба, апартмана, станова и кућа које издају.

Кнежевић каже да је ова промена део системске реформе чији је циљ да се подстакне предузетништво у туризму, са намером да сви раде што боље и ефикасније и „апелује на све оне који то нису урадили до сада да у складу са законом региструју своје смештајне капацитете и поднесу пореске пријаве“.

Паралелно министарство ради на стварању централног информационог система који ће се звати Е-туриста, где ће пружаоци услуга моћи сами да пријављују госте и да их евидентирају а Кнежевић „очекује да ће тај систем до краја следеће године буде у пуној функцији“.

„Од 1. јула док тај систем не буде креиран физичка лица – пружаоци услуга неће морати да раде преко посредника, моћи ће сами да раде, да воде књигу гостију и пријављују госте“, каже он и додаје да ће их то максимално растеретити те врсте расхода.

На интересовање колико је физичких лица на које ће се овај порез односити, односно кревета који ће бити опорезовани, Кнежевић каже да податке имају локалне самоуправе јер оне врше категоризацију.

„Немамо прецизан податак зато што ту евиденцију воде локалне самоуправе, и свака од њих зна за себе колико је таквих кревета, али ми управо на овај начин желимо да имамо реалну статистику колико има кревета у домаћој радиности „, каже он и додаје да ће на овај начин Министарство доћи до јединствене статистике.

Кнежевић каже и да је ово прилика да они који до сада нису под повољним условима региструју своје капацитете и почну да раде и поручује да „ако то буду избегавали, постоје санкције, повећане казне, и туристичка инспекција“.

Са новим системом Министарство ће имати, објашњава он, јединствену статистику из које ће се видети колико је заиста гостију, ко су ти гости, колико се просечно задржавају, на који начин троше време на дестинацији

„То је суштинска реформа која ће захтевати интензиван рад у наредних годину или годину и по дана“, закључује Кнежевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI