Праве последице суше осетићемо тек наредне године

Праве последице суше осетићемо тек наредне године

Србија је у првих седам месеци извезла за 6,5 одсто више пољопривредних и прехрамбених производа него прошле године. Вредност извоза износила је 1,9 милијарди долара, а забележен је и раст суфицита у сектору пољопривредно-прехрамбених производа од 8,6 одсто.Овом резултату допринео је извоз прошлогодишњих залиха житарица и смрзнутог воћа. Управо због тога губици од суше биће видљивији тек наредне године, истичу аналитичари.

Војислав Станковић, стручњак за аграр, каже да би ове године могли да очекујемо рекордни извоз пољопривредних производа и да је расту највише допринео већи пласман раног воћа и поврћа на тржиште ЕУ и Русије. Укупни резултати тог сектора надмашили су извоз житарица и он очекује да ће се тај тренд наставити и до краја године. У првих сто извозних производа српске привреде седам је из сектора воћарства, што до сада никада није био случај, истиче саговорник.

Према подацима Републичког завода за статистику у првих седам месеци 2017. у извозу су стандардно доминирали воће и поврће (503 милиона долара) и жита (424,7 милиона долара) али је највећи скок остварен у месној индустрији. Домаћи извозници имали су за 40 одсто боље резултате у пласману меса и прерађевина што је делимично резултат туристичке сезоне и већег извоза у Црну Гору али пре свега раста извоза у Русију. Директор и власник Индустрије меса „Топола” Вукоје Мухадиновић каже да је српским извозницима одговарао четворомесечни раст рубље и да је у том периоду извезена већа количина меса и прерађевина на то тржиште.

Извор: Политика

KOMENTARI