Продаја нових кола порасла за 12,3 одсто

Продаја нових кола порасла за 12,3 одсто

Одлична вест за возаче нових аутомобила: Прва регистрација без техничког, а са овим папиром, преглед тек за две године
Периодична регистрација, колико дуго планираш да возиш, толико региструјеш
Акција „Исправно возило – безбедно возило“ од 20. до 25. новембра

У првих шест месеци ове године на тржишту Србије је продато 16.291 ново возило, што представља раст од 12,3 одсто у односу на исти период прошле године када је испоручено 14.461 ново возило.

Продаја чак 1.830 нових возила више охрабрила је све у овом сектору, који чини се, поново чврсто стаје на „зелену грану“.

Најпродаванији бренд (путничка и лака комерцијална возила) сада је „Фијат“ који је са 2.344 возила претекао „Шкоду“ која је продала 2.301 возило. Италијански бренд је преузео прву позицију захваљујући продаји у јуну (503 возила) у којој је надмашио ривала за 48 возила.

На трећој позицији је „Фолксваген“ са 1.459 продатих возила. Рачунајући само путничке аутомобиле „Шкода“ је прва са 2.153, „Фијат“ други са 1.590, а трећи поново „Фолксваген“ са 1.119 аутомобила.

– Наши суграђани највећи број аутомобила купују на кредит – каже, за „Новости“, Драган С. из једног познатог београдског ауто-салона. – Томе су допринели кредити без камате, са дужим роком отплате, као и динарски кредити без учешћа са фиксном ратом.

Он каже и да је ове године запажено и све више такозваних „флотних продаја“, пре свега рентакар агенцијама. Оно што смо ми запазили је чињеница да људи купују све више пакете-опреме. Тако, на пример, за један наш модел чија је почетна цена око 13.000 евра у том пакету скоро да и нема интересовања. Сви узимају много богатије пакете скупље и за десетак хиљада евра од основног – каже наш саговорник.

Он каже и да је приметно да наши возачи и даље највише купују дизелаше, па је према његовој слободној процени тај број и даље 60:40 у корист дизелаша против бензинаца.

Чињеница је и да продаја најлуксузнијих возила расте и то знатно више од очекивања.

– Поред страних фирми, амбасада које купују таква возила из тзв. премијум сегмента већином на лизинг, евентуално кредит, много је и приватних купаца који једноставно дођу и „искеширају“ целу суму. Није им проблем и да чекају неколико месеци само да дођу до жељеног модела – каже Драган С.

Рачунајући продају свих возила, укључујући и камионе, мотоцикле, мопеде, аутомобиле, тешке четвороцикле, у Србији је продато 18.434 нових возила у првој половини ове године.

Резултати полугодишње продаје скоро да су достигли ниво из 2014, када је укупно продато 19.688 четвороточкаша. Ова година би могла да се заврши са близу 40.000 продатих нових возила. Чињеница је да долази до опоравка тржишта, али још смо далеко од рекордне 2008. године када се новим лимузинама поновило око 57.000 грађана наше државе.

„ФЕРАРИ“ И „РОЛС-РОЈС“

Према подацима Српске асоцијације увозника нових аутомобила и делова у Србији је за првих шест месеци продато 1.619 возила брендова из такозваног премијум сегмента. У ову бројку не улазе најскупља возила других брендова која су у врхунским пакетима опреме често скупља и од 40.000 евра.

Најпродаванији је „Мерцедес“ са 540 јединица, следи „Ауди“ са 444 и БМВ са 376 возила.

Продат је и један „ролс-ројс“, два „ферарија“, 59 „поршеа“, 29 „јагуара“…

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0