Професионално управљање зградама још без ценовника

Професионално управљање зградама још без ценовника

Локалне самоуправе чекају да им Министарство грађевинарства достави критеријуме за вођење зграда.

Општине и градови немају упутства како да одреде колико ће коштати ова услуга.

Зграде које до краја године не буду уписане у регистар стамбених зграда очекује принудна управа, али се још не зна колико би она могла коштати власнике станова. И они који су се одлучили да плате професионалног кућепазитеља имају проблема да га ангажују. Разлог је што у већини градова у Србији, као и у престоници, још није познато колико ће износити накнада за услуге професионалних управника. Јединице локалне самоуправе чекају да им Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре достави критеријуме. Нису још добили ни упутства за утврђивање минималне висине износа текућег одржавања, као ни за инвестиционо одржавање заједничких делова зграда.

На адресе многих београдских општина стижу питања суграђана о висини накнаде, међутим, њима су у овој ситуацији везане руке, јер је одлука на Граду. Градска управа лопту пребацује на министарство, које је надлежно за Закон о становању.

Како критеријуми нису донети, ни Београд није донео акт о минималној висини износа напред наведених трошкова.

Ни остали градови још нису донели одговарајући акт. У Новом Саду су прве лиценце за професионалне управнике зграда додељене у јулу. Према речима Срђана Поповића, који је у првој групи прошао обуку, у граду има укупно 3.300 зграда, а њих 2.800 је регистровано у складу са старим законом.

– У око 800 објеката у Новом Саду су већ раније ангажовани управици, и њихове услуге, од 250 до 300 динара месечно, станари плаћају преко рачуна обједињене наплате „Информатике“ – рекао је Поповић.

У Краљеву је шесторо професионалних управника добило лиценцу. Како сазнајемо у ЈП „Градско стамбено“, нико од њих још није ангажован као професионални управник, јер се чека да одборници Скупштине града утврде цену њиховог рада.

– Тек тада ће стамбене зграде моћи да ангажују своје професионалне управнике. Њих ће плаћати станари, односно сваки стан ће месечно издвајати износ који ће одредити локална самоуправа, а засад је незахвално лицитирати о којој се суми ради – кажу у краљевачком градском стамбеном предузећу.

Параћинци не хају за принудну управу

У Параћину власници станова не хају за то што рок за регистрацију зграда истиче за мање од месец и по. Од 150 зграда до сада је регистровано само њих 11. Први лиценцирани управник у Параћину Александар Живковић каже да засада има уговор са две зграде.

ТопПрес/ Извор: Новости

KOMENTARI