Топола – Мраз који је крајем марта и почетком априла  био присутан на појединим локалитетима, обрао је планирани род воћа. Температуре су се кретале у распону од -5 до 0 степени, што је према речима стручњака било довољно да оштети цвет воћа.

„Мраз је оштетио највише јабуку сорту Ајдаред, углавном засади поред река Јасеница и Каменица. Штете има и на бресквама, нектарини, такође у нижим деловима наше општине. Иначе, мраз до 2,5 степена није штетан за воће али имамо податак да је у селу Блазнава било на појединим местима и -7 тако да је то било погубно за воће у том делу села“, рекао је за ТопПрес Верко Качаревић дипломирани инжењер заштите биља.

Међутим, о проценама је рано говорити, све зависи  од фазе у којој се воће налази, као и  од сорте, додао је Верко.

Наиме, пупољци су најтолерантнији на мраз, али ако су кренули да се отварају, а јесу, онда су последице присутне.  Кајсија је позната као најосетљивија воћна врста  на оштећења од мраза али је остала не оштећена, тврди инжењер заштите биља Качаревић.

ТопПрес