Репродуктивно здравље младих

Репродуктивно здравље младих

Топола – Данас је у Средњој школи „Краљ Петар I“ одржано предавање на тему  „Репродуктивно здравље младих“, у оквиру пројекта популационе политике. О свим аспектима бриге о репродуктивном здрављу, средњошколцима је говорила доктор гинеколог Валентина Пајић.

„Ово је пето предавање на тему репродуктивног здравља, најпре смо одржали предавање старијим ђацима а данас и осталима. Прошле седмице смо о овим темама причали и осмацима тако да смо обухватили те генерације које су у најризичнијем узрасту. Брига о репродуктивном здрављу веома је битна, деца морају научити да поштују своје тело као и тело свог партнера“, казала је за ТопПрес, докторка Пајић.

Докторка Валентина у току предавања, фото: ТопПрес

Она је истакла да почетак полног живота пре достизања полне зрелости носи бројне ризике као што су трудноћа и полно преносиве болести. Нарушено репродуктивно здравље у младости може бити узрок бројних болести у каснијем животном добу.

Предавање у средњој школи, фото: ТопПрес

„Употреба дувана, алкохола и дроге је распрострањена међу младима, све то угрожава репродуктивно здравље младих на различите начине, код девојака долази до поремећаја менструалног циклуса, умањена је плодност, деца особа које користе психоактивне супстанце чешће имају урођене мане и поремећаје у развоју. Такође, када је реч о полно преносивим инфекцијама посебно су склони млади који са полним односима почињу преурањено“, навела је Пајић.

Према речима докторке ученици су били спремни на сарадњу, схватили су да гинеколог није баук чак су и постављали питања и показали интересовање.

Одржано је низ предавања на тему репродуктивног здравља, фото: ТопПрес

„Похвално је што су деца учествовала у предавањима, разговарали смо, одговарала сам на њихова питања. Подељени су им и флајери који ће им поред предавања такође значити. Ми смо ту за њих и то је јако важно да схвате“, рекла је докторка.

ТопПрес

 

KOMENTARI