РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Поверење у полицију има 56 одсто грађана Србије

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Поверење у полицију има 56 одсто грађана Србије

Истраживање које је извршено на узорку од 1.000 пунолетних грађана Србије показало је да се степен поверења у полицију повећава, али да је и даље испод светског просека који износи од 60 до 90 одсто. Грађани Србије највише верују образовним институцијама, полицији и систему здраствене заштите, а ове године је 56 одсто грађана изразило поверење у полицију што је до сада највиши исказани степен поверења, наводи се у резултатима истраживања јавног мњења „Ставови грађана о полицији“ које је у Србију спровео Београдски центар за безбедносну политику.Истраживање које је извршено на узорку од 1.000 пунолетних грађана Србије показало је да се степен поверења у полицију повећава, али да је и даље испод светског просека који износи од 60 до 90 одсто.

Када је реч о корумпираности, полиција се налази на четвртом месту институција које грађани сматрају најкорумпиранијим, пре ње се налазе систем здраствене заштите, тржишна инспекција и царина.

У Србији 66 одсто грађана сматра да је полиција корумпирана, а најкорумпиранијим делом полиције оцењује се саобраћајна полиција што је резултат који се понавља из године у годину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић: Реформе за већу ефикасност полиције

На питање која институција би требало да води борбу против корупције у полицији, 20 одсто грађана сматра да је то унутрашња контрола у полицији, њих 18 одсто сматра да је то Влада, а исто толико њих мисли да је то министар унутрашњих послова.

Само шест одсто испитаника сматра да је директор полиције битан за решавање проблема корупције.

Истраживање је показало да 42 одсто најмлађег дела становништва (од 18 до 29 година) има најмање поверења, док 76 одсто старијих грађана (65+) имају највише поверења у полицију.

Када је реч о институцијама којима грађани најмање верују то су већ традиционално тржишна инспекција, правосуђе и медији.

Ово истраживање обављено је поред Србије и у Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, тзв. држави Косово и Македонији, такође на 1.000 пунолетних испитаника.

Извор: Танјуг

KOMENTARI