Само у једној ситуацији смете да прођете семафор на жуто, а да не направите прекршај!

Само у једној ситуацији смете да прођете семафор на жуто, а да не направите прекршај!

Условна стрелица није исто што и зелено светло: Сви то наводно знају, а опет праве ове 3 грешке
Нови семафори у Тополи- возачи пазите на црвено
Ако правите селфи на семафору казна 10.000 динара

Ово сигурно нисте знали, а јако је важно. Велики број возача је у дилеми када смеју, а када не смеју да прођу на жуто светло на семафору, поготово када се зна да се по закону, пролазак на жуто третира и санкционише исто као пролазак на црвено. И, шта онда када је колона возила која се споро креће, и баш у тренутку када ви пролазите, пређе на жуто? Много је семафора на којима нема трепћућег зеленог светла, већ се у једном тренутку само промени на другу боју. Како пише у најновијем броју магазина САТ, пролазак на жуто светло на семафору, Закон о безбедности саобраћаја третира као и пролазак на црвено, али само уколико возило није могло да се заустави на безбедан начин.

Дакле, ако се у том тренутку иза њега налазило једно или више возила која нису смањивала брзину, иако се на семафору изненада упалило жуто, јасно је и дозвољено да се у том случају прође без заустављања, јер би нагло кочење највероватније било увод у саобраћајну незгоду.

У свим осталим случајевима се пролазак на жуто сматра прекршајем, мада се то у пракси тешко доказује, па полиција ретко подноси пријаве због таквих грешака.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/магазин САТ

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0