Шарчевић: Прво повећање плата у јануару, у наредне три године за 35 одсто

Шарчевић: Прво повећање плата у јануару, у наредне три године за 35 одсто

Алтипармаков: Постоји простор у буџету и за раст плата
Ружић: Правимо систем у којем најбољи имају веће плате
Брнабић: На јесен веће плате и пензије, од јануара платни разреди

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће да ће наредне године просвета добити значајнији износ, а да ће просветни радници прво повећање добити већ у јануару. У наредне две до три године плате у просвети биће повећане за 35 до 36 одсто, истакао је Шарчевић.

Шарчевић је Танјугу рекао да ће повећање за просвету значити изједначавање са осталим корисницима буџета, на шта се чекало скоро деценију.

„Мислим да је било крајње време. Стрпљење је било више пута прекидано разним штрајковима, разним нерегуларним ‘непочецима’ школске године, али мислим да је овога пута штрајк био непотребан, јер су ‘врата била отворена и није било потребе куцати на њих'“, навео је Шарчевић.

Према његовим речима, договори су ишли у добром смеру, а Влада на челу са премијерком Аном Брнабић и министри Синиша Мали, Бранко Ружић и он дошли су до добрих решења.

„Када кажем добрих решења, значи просвета има могућност да брже напредује од осталих што је било врло важно, јер је заостајала годинама у односу на остале, тако да ће се то десити у наредних две до три године“, нагласио је министар.

Навео је да већ у 2019. години просвета добија значајнији износ од свих други, а да ће се тачан износ повећања знати средином новембра када се ураде сви коначни рачуни.

Тада ће се, како најављује, опет одржати састанак министарског тима са репрезентативним синдикатима.

„Око 58 одсто запослених у највишем платном разреду“

„Они су све ово прихватили као добро решење. Унутар тог решења постоји и потреба да кажемо да је негде око 58 одсто људи обухваћено највишим нивоом платног разреда, 9-1 групи“, објаснио је Шарчевић

„Када говоримо о оном делу професорског кадра који је радио у средњим школама, то је било најпроблематичније. Наравно, на систему су и куварице, возачи и професори Универзитета, али је систем направљен тако да људи могу напредовати по квалитету рада“, додао је министар.

Како је нагласио, постоји и друга категорија, а то је појачан обим или отежани услови рада.

„Матрица је говорила да ником плата не сме бити смањена. Они који су имали отежане услове рада или рад са комбинованим одељењима су већ били у тој групи 9-1.

Према његовим речима, платни разред је подигнут свим разредним старешининама, због обавеза које они имају у односу на професора који нема.

„То је више због самог обима посла и одговорности, а два за пет одсто људи je предвиђено да добије прво педагошко звање кроз редовне квалитете њиховог досадашњег рада“, рекао је Шарчевић.

Додао је да је правилник послат свим школама, синдикатима, те да је договор да убрзају процедуре око тог дела.

Министар просвете је истакао да је предвиђено у новом системску закону да квалитет буде доминантна категорија и да то вуче прогрес образовања напред, те да су предвиђени тимови за квалитет који су сада остављени да се формирају по брзом поступку.

„Ми ћемо ту даље бити партнери до новембра, радећи на неким финесама. Осим старешина и људи који су у првој категорији знања, свакако имамо људе који имају специфичне програме у неким стручним средњим школама, билингвалну наставу и неке друге специфичности. Али, нећемо пробити лимите, мислим да ћемо у некој даљој линији имати само добре вести из просвете“, навео је Шарчевић.

Просветари повећање плата могу очекивати од 1. јануара 2019. године, када закон ступити на снагу, рекао је Шарчевић и додао да ће почетком децембра бити предложен буџет Скупштини, док је план да се Влади представи до 20. новембра.

„Зато сви ово разговори и даље теку, али смо радили и то не због штрајка, штрајк апсолутно овог пута није био потребан. Ово је више била потреба да се такмиче међусобно и да држе држави врат чврсто да би се нешто десило. Није било потребе. Ми смо имали намеру да се то једном исправи и они су то знали“, закључио је Шарчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0