Спорно враћање новца од пензија?

Спорно враћање новца од пензија?

Како  би се укинула обавеза државе да као јемац Фонда ПИО исплати неисплаћене делове пензија, смањених Законом о привременом умањењу пензија из новембра 2014. године, у току је, тврде у Удружењу синдиката пензионисаних војних лица, израда предлога измене Закона о ПИО.

 Поучени искуством од пре неколико година када су због неусклађивања војних пензија надлежни морали да исплате свима разлику између исплаћиваних и стварних износа, сада ће, како незванично сазнајемо, све бити законски регулисано.

Око месец дана најстарији грађани подносе захтеве ПИО фонду којим траже да се утврди њихово дуговање према пензионерима. Ови захтеви могу да се предају и у овој години. У кампањи „Стави тачку на пљачку“ Удружења синдиката пензионисаних војних лица, Фонду се подносе захтеви за издавање уверења о висини и начину повраћаја неисплаћених износа пензије и уверења о њеној исплати у периоду од почетка смањивања до дана подношења захтева. Ова уверења биће коришћена у поступцима заштите њихових уставних и законских права.

Како тврде у Удружењу, по закону о облигационим односима од 1. новембра прошле године почела су да застаревају финансијска потраживања по основу смањења пензије старија од три године.

ТопПрес/ Извор: Вечерње  новости

KOMENTARI