Срби сутра славе Свету Петку: Пре него што заспите, морате да урадите ОВУ ЈЕДНУ ствар

Срби сутра славе Свету Петку: Пре него што заспите, морате да урадите ОВУ ЈЕДНУ ствар

Данас је Свети Мрата: Ако имате проблем са очима, изговорите ове моћне речи!
ПРАВА БОЖИЋНА ИСТИНА: Да ли жена сме да буде положајник и да ли ваља да дете прво уђе у кућу
Данас је Божић, Христос се роди

Овакви обичаји везују се за село и то само ноћ пред Свету Петку, али не би шкодило да сваку ноћ сви овако идемо на спавање

Српска православна црква и њени верници сутра славе празник посвећен Светој Петки – Преподобној мати Параскеви, која је била заштитница жена, сиромашних и болесних. Према веровању, ово сте морали урадити пред спавање.

После вечере обично се иде на спавање. Обавезно се треба три пут прекрстити, па изговорити молитву:“Помози Боже, Света Петко и Света Недељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе беде невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!

Овако се обично моли само домаћин, а жене и деца се само три пута прекрсте. После молитве се спава. Глава се увек у спавању окреће истоку, јер се тако ваља. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увек се леже на десну страну, јер се тако ваља.

Где има деце, соба се окади тамјаном, да се деца не би у сну плашила. Овакви обичаји везују се за село и то само ноћ пред Свету Петку, али не би шкодило да сваку ноћ сви овако идемо на спавање.

Занимљиво је да уколико на селу око вечере запевају петлови, једна од жена узме мало вуне, баци је у ватру и три пута викне: „Ви сте криви, ми нисмо, на вас болест, на нас здравље!

Ове петлове људи на селу зову „кривци“. Верује се да кад они кукурикањем најављују болест или нечију смрт.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0