Србији недостају стручњаци који на овом послу зарађују 100 евра дневно

Србији недостају стручњаци који на овом послу зарађују 100 евра дневно

Више милиона евра из средстава фондова Европске уније намењених представницима државне управе, локалних самоуправа, цивилног сектора, стоји заробљено, због мањка стручњака за писање ЕУ пројеката, али и због забране запошљавања у општинама и градовима.

Наиме, главни проблем је што у време када Србија самоуверено отвара поглавља у преговорима са ЕУ, образовни систем не препознаје потребу тржишта за ЕУ пројектним менаџерима чија зарада дневно достиже и до 100 евра.

У Центру за европске политике (ЦЕП) кажу за Аљазееру да, формално посматрано, бројни приватни и државни факултети у Србији у свом курикулуму садрже пројектни менаџмент, што представља добру полазну основу за студенте који желе да се усавршавају у овој области. Напомињу, ипак, да је за рад у државној управи, а посебно за обезбеђење континуитета рада неке јединице која се бави уско специфичним пословима, потребно додатно знање које се стиче вишемесечним, а некад и вишегодишњим практичним радом.Шансу да зараде на обуци овог кадра виделе су и различите агенције.

Оне организују двомесечну или тромесечну обуку (од 30 до 40 часова) по цени од 250 евра, међутим, стручњаци се слажу у оцени да се таква врста знања не може пренети у тако кратком року.

Ипак, требало би имати на уму да се Србији жури, јер би до краја ове године требало да испуни услове за коришћење претприступних фондова ЕУ за аграр, што би значило да се креће у трку за 175 милиона евра за период до 2020. године.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс

 

KOMENTARI