Сутра славимо Светог Луку: Ову једну ствар никако не смете да радите, а ако се поклоните његовим моштима, десиће се божје чудо!

Сутра славимо Светог Луку: Ову једну ствар никако не смете да радите, а ако се поклоните његовим моштима, десиће се божје чудо!

Бизарни српски обичаји када неко умре: Зашто се преврћу столице у кући покојника
Српска православна црвка и верници славе Митровдан
ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ТОМА, ово никако немојте да радите

Верује се да је Свети Лука лично познавао БогородицуВерује се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу. Због овога се сматра оснивачем хришћанског иконописа. Његове мошти се чувају у Цариграду, док се његово стопало налази у цркви Рождества Пресвете Богородице у Манастиру Косијерево у селу Петровићи.

Писац једног од Хрстових јеванђеља живео је у 1. веку. Сматра се да је Јеванђеље по Луки – треће јеванђеље у Новом завету написао око 60. године. Или тако бар мисле верници.

Модерни тумачи Библије не верују да је Лука аутор јеванђеља, за које већина сматра је написано најраније између 80. и 90. године нове ере.Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица. Свети Лука је заштитник лекарске професије и многих болница.

У Србији ових дана концима опасују торове да вукови не даве стоку. Позната је изрека: „Иде Лука, ето вука“. Са друге стране, и зима је ту, куца на врата. Каже се: „Свети Лука, снег до кука“. Зато се ваља што пре припремити.

У 4. веку нарочито се прочуло место где су почивале часне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала од њих. Посебно исцељивање од болести очију. Сазнавши о томе цар Констанције је послао управника Египта Артемија да мошти светога Луке пренесе у престоницу, у Цариград, што је и било учињено веома свечано.

Међутим, црква сутра обележава још једног свеца, истина много новијег датума. Свети Петар Цетињски живео је крајем 18. и почетком 19. века у Црној Гори.Године 1784. постао је митрополит и господар Црне Горе. Црква памти, а народ посебно слави, његову победу над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Живот је посветио борби против непријатеља и помирењу завађених прелема у Црној Гори.

Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру. Иако представници две различите епохе и Лука и Петар својим делима задужили су православље. Зато је и црвеним словом обележен празник у православном календару и не ваља се бавити тешким пословима.

Данас никако не би требало да будете преки и нервозни, да се упуштате у свађе и расправе, јер је Свети Лука био благ и миран и увек помагао људима!

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0