СВЕ О ЈЕФТИНОЈ СТРУЈИ: Ево како да плаћате мање рачуне за електричну енергију

СВЕ О ЈЕФТИНОЈ СТРУЈИ: Ево како да плаћате мање рачуне за електричну енергију

Струја у црвеној зони прве тарифе десет пута је скупља од „исте“ струје у зеленој зони друге тарифе. Погледајте ценовник струје који је намењен нама обичним грађанима како би лакше разумели зашто се цена на рачуну толико много разликује у разним временским периодима и за различиту количину преузете енергије. Већина грађана мисли да су покрадениПокушаћемо да цене струје народски кажемо и максимално једноставно објаснимо.

Електропривреда је понудила изузетно јефтину струју, чак јефтинију од угља и плина, али само у одређеном времену и одређеној количини.

Ово је електропривреда понудила из разлога што ноћу има вишкова струје, а дању је нема довољно. Када у време највеше дневне потрошње електропривреда мора да увезе струју из окружења које је такође нема довољно, мора да је плати вишеструко скупље од цене за коју је продају.

Електропривреда се овако изразила кроз цену струје:

„Узмите струје у количини 1590 кWх месечно, преко те количине плаћаћете казнену цену по црвеној зони, јер тада морамо да увозимо скупу струју. До ове количине преузмите струју у мањој тарифи четири пута јефтиније од струје у првој тарифи, цена ове јефтиније струје је јефтинија од угља, ово Вам нудимо као максималну стимулацију да струју користите онда кад је имамо довољно а то је ноћу од 24х до 08х. Потрудите се мало, напуните своје термо пећи и бојлере ноћу, платићете четири пута мање“.Још једну важну ствар треба имати на уму. Количина енергије од 1590 кWх месечно, није довољна, није предвиђена за грејање кућа и станова.

У овој количини има места за догревање, на пример једна ТА пећ од 3кWх се пуни 8 сати, то је 24 кWх дневно или 720 кWх месечно.

Ово чак може бити и довољно за грејање мањих добро изолованих станова. Управо из тог разлога направљена је фамилија уређаја СПАС-2Т. Јефтина струја у електропривредном систему Србије може се користити – преузети сваког дана у периоду од 24х – 08х, односно 8 сати дневно, довољно да се напуни потпуно празна ТА пећ, или сваки бојлер у стану.Јефтина струја је око четии пута јефтинија од струје у првој тарифи.

Јефтина струја је јефтинија од угља, уколико потрошња не прелази 1590 кWх месечно. Друга тарифа има стимулативну цену – као кад купујете нешто на акцији.

Јефтина струја није планирана за основни извор грејања објеката (политиком цена ЕПС-а), што је и логично јер постоје јефтинији извори енергије, па је зато цена електричне енергије са тако повољном ценом и ограничена на 1600 кWх месечно по домаћинству.

У Европи не постоји оволико велика разлика између прве и друге тарифе, и нигде није јефтина струја јефтина као код нас. Овај однос цена јефтине и скупе струје и струје у црвеној зони није случајно или без везе направљен.Електродистрибуција има вишкова струје ноћу а недостаје јој струје у дању, нарочито на великим хладноћама, а у задње време и топлотама. У тим такозваним вршним периодима или вршној потрошњи електропривреда мора да увози струју, а посто је нема довољно у окружењу, њена цена је вишеструко скупља од „нормалне“ струје.

Ова цена би била потпуно неприхватљива за грађане, па је зато и направљен такав ценовник који максимално стимулише потрошаче ел. енергију онда кад је има довољно. Ова стимулација је толико велика да је практично до 1600 кWх у другој тарифи јефтија од угља. Оваквом исправном политиком цена портошња вршне енергије се јако смањује, а оно сада релативно мало струје што се увози грађанима се наплаћује кроз прву тарифу и кроз потрошњу преко 1600 кWх у црвеној – казненој зониЈефтина струја је најрационалнија за догревање објеката и коришћење свих осталих потрошача до износа од 53 кWх укупно дневно, односно 1590 кWх месечно. Наравно јефтинија струја се може користи и преко 1600 кWх али знатно већој цени.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс

KOMENTARI