ТИХИ УБИЦА У Србији ову болест има ПОЛА МИЛИОНА ЉУДИ, а до 50 одсто њих НИ НЕ ЗНА да болује

ТИХИ УБИЦА У Србији ову болест има ПОЛА МИЛИОНА ЉУДИ, а до 50 одсто њих НИ НЕ ЗНА да болује

Најпознатији пулмолози у Србији упутили су апел са јучерашњег конгреса респираторне медицине у Нишу да се плућне болести озбиљно схвате и нагласили да су те болести узрок смрти сваке осме особе у Европи. Илија Андријевић са Института за плућне болести Војводине је рекао да је истраживање Европског респираторног удружења показало да од последица плућних болести у Европи годишње умре око 600.000 људи.

Андријевић је изјавио да у Србији између 400.000 и 600.000 људи болује од хроничне опструктивне болести плућа.

– Болест се потцењује, тако да 20 до 50 одсто оболелих не знају да је имају, већ пушењу приписује симптоме попут кашља – рекао је Андријевић.

Он је казао да се на Институту за плућне болести Војводине сваког месеца открије 120 новооболелих пацијената с карциномом плућа.

Виолета Вучинић Михаиловић са Клинике за плућне болести КЦ Србије рекла је да се по расположивости појединих иновативних терапија у лечењу респираторних болести, Србија последњих пар година сврстала међу најразвијеније европске земље.

Зорица Лазић са Клинике за пулмологију КЦ Крагујевац казала је да се у Србији бележи пораст броја оболелих од астме и хроничне опструктивне болести плућа, упркос томе што постоји квалитетна терапија у лечењу тих болести.

– Неопходна је адекватна едукација пацијената како би они правилно користили терапију, али и како би поменуте болести биле на време откривене – истакла је Лазићева.

Она је изјавила да домаће здравствене установе располажу савременим дијагностичким средствима за благовремено откривање хроничне опструктивне болести плућа, али је проблем што пацијенти не могу увек да приуште континуирано лечење јер је партиципација за лекове висока.

Помоћница министра здравља Весна Књегињић истакла је да Министарство здравља покушава пре свега да унапреди терапијске и дијагностичке капацитете здравствених установа.

– Имамо и даље листе чекања за дијагностику, али у задњих годину дана постоји тенденција њиховог значајног смањења – рекла је Књегињић.

Председница Организационог одбора 5. Конгреса респираторне медицине Татјана Пејчић изјавила је да је конгрес највећи овогодишњи скуп из области пулмологије који се организује у Србији.

Она је рекла да је конгрес окупио око 400 лекара и 60 домаћих и иностраних предавача.

ТопПрес/ Извор: Бета

KOMENTARI