Топола – Да је Опленачки крај с правом назван Српска тоскана доказује и манифестација Опленачка берба. У три дана одржавања ове светковине Тополу посети на стотине хиљада гостију из Србије али и из иностранства. Мирис и укус младог вина, зрело грожђе и домаћа храна разлог су што Топола из године у годину обара рекорде посећености.

Овогодишња Опленачка берба због лепог времена и богатог програма и понуде наговештава да ће оборити рекорде. Тезге у винској улици на којима се излаже вино, грожђе, домаћа радиност ове године закупило је преко 500 излагача а очекивања организатора су да ће у три дана Бербе кроз Тополу проћи преко 200 хиљада људи.

Понуда вина разноврсна, фото: ТопПрес

И ове године као и претходних један штанд се издваја од осталих, најкрупније грожђе, најтежи грозд али и највиша цена налазе се на штанду Глишићи из села Шуме. Четири генерације гаје грожђе а препознатљиви су по томе што им годинама успева да добију и на квалитету и на квантитету.

„Гајимо винову лозу на три хектара а први чокот засађен је давне 1700. године. Раније смо имали доста, сада мање, али планирамо да ширимо засаде. Већина наших гроздова тежине је од 2 килограма па и до 3, што је врло тешко постићи у стандардном узгоју винове лозе. Имали смо и грозд од пет килограма. То су гроздови врхунског квалитета, бобице су крупне  а такво грожђе мора и да буде више цене него остало“, рекао је Аца Глишић.

Аца Глишић са најтежим гроздовима, фото: ТопПрес

Његово грожђе продаје се по цени од 300 динара за килограм, а иначе се могло наћи по цени од 150, 200 динара, зависно од сорте.

Подједнако се купује и црно и бело, а купци кажу да не могу да се одлуче које је слађе, јер је ове године велики број сунчаних дана утицао на сласт грожђа, па је пуно шећера.

Грожђе главна посластица на Опленачкој берби, фото: ТопПрес

Тополци су себи нашли рецепт за све бољке а слоган за то има Златимир Танасијевић из Трнаве.

„Наше грожђе у себи има дух традиције, родило је на осунчаним брежуљцима Опленца где се градила историја. Нигде нема вина као што га има овде, мирис и укус га издвајају од осталих, а ко га редовно конзумира доказано је да неће користити бенседин, због тога ја волим да кажем „Више вина, мање бенсендина“, поручује Златимир на 56. Опленачкој берби.

Златимиров слоган, фото: ТопПрес

И ове године, улицама ка Опленцу гужва, шатраџије на сваком углу са столицама где су углавном све заузете. Музика уживо, вруће печење, свадбарски купус а на једном месту и печени во. Зна се да се уморне ноге најбоље одморе под шатром уз мезе и вино.

ТопПрес

Печени во, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес