У плану изградња великог Дата центра у Крагујевцу

У плану изградња великог Дата центра у Крагујевцу

У Крагујевцу је планирана изградња новог државног Дата центра који ће бити пет пута већи од постојећег у Београду, а који је Влада Србије прогласила стратешким пројектом.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, који је данас угостио британског амбасадора Дениса Кифа, рекао је да је прошле недеље расписан јавни позив за Дата центар, консултанта за стратегију и концепт изградње много већег Дата центра у Крагујевцу.

Тренутно су у државном Дата центру у Београду смештени подаци скоро 30 државних институција, а Јовановић каже да је процена да ће дигитализација ићи у том смеру да ће бити потребан огроман капацитет за смештај података државне управе и локалне самоуправе.

Јовановић је са амбасадором Кифом представио пројекат „Дигитална трансформација Србије“, који заједнички финансирају Влада Србије са 3,2 милиона евра и Фонд за добру управу Владе Уједињеног Краљевства са 2,1 милиона евра преко УНДП-а.

Средства из Фонда за добру управу, каже Јовановић, намењена су за припрему стратегије развоја електронске управе у Србији, као и инфарструктуре и нових портала који ће омогућити лакшу комуникацију локалних самоуправа и Републике.

Најавио је и покретање професионалног контакт центра до краја ове године, који ће омогућити да сви државни службеници буду информисани о коришћењу савремених система е-Управе.

Јовановић је говорио о досадашњим пројектима са Фондом за добру управу, међу којима је и сервис „Бебо, добродошла на свет“, и истакао да концепт дигитализације захвата све области нашег живота, а као пример навео је реформу просвете – увођење информатике као обавезног предмета у школе, пет пута већи број одељења за ИТ и за 20 одсто повећање квота на факултетима за ИТ.

Каже и да ће од ове школске године у скоро 2.000 одељења бити покренута експериментална, потпуно дигитализована настава, без „папирних“ уџбеника.

Дигитална трансформација 

Као прве резултате пројекта „Дигитална трансформација у Србији“, Јовановић је навео већ спроведена два круга преквалификације за 800 полазника за ИТ, а од септембра ће почети трећи круг за још 500 полазника.

Резултати се, наводи, огледају и у помоћи домаћим компанијама страних стручњака за развој иновативних производа и раст ИТ старт-апова, за шта је обезбеђено 53.000 долара.

Амбасадор Киф је рекао да донацијом од 2,1 милион евра за пројекат Дигитална трансформација Србије, као и осталим донацијама које су већ реализоване за унапређење е-Управе у укупној вредности од 5,2 милиона евра, британска влада постаје највећи међународни донатор у тој области у Србији.

„Наша подршка је усмерена на јачање капацитета Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, развој инфраструктуре и нових електронских услуга за грађане и привреду“, рекао је Киф и истакао да је Велика Британија спремна да даље подржи Србију у њеним реформским приоритетима у циљу стварања ефикасније и транспарентније јавне управе.

Амбасадору Кифу је уручена захвалница, а Јовановић каже да је он први амбасадор који је посетио Канцеларију и Дата центар, и први који је оставио поруку на табли смештеној у просторијама Канцеларије.

Киф је одговарао и на питања новинара о процесу дигитализације, али о питањима ван теме не, а новинари су инсистирали да одговори на питања о Косову и Метохији, али су остали ускраћени за одговор.

Киф је на новинарско питање да ли би Велика Британија подржала договор председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија, рекао да о томе на данашњем догађају не жели да говори.

На ново питање новинара зашто не жели о томе данас да говори, реаговала је представница британске амбасаде која је новинаре упутила да се обрате амбасади.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI