Уколико још нисте окитили кућу, пожурите! Имате бар један ВАЖАН РАЗЛОГ за то

Уколико још нисте окитили кућу, пожурите! Имате бар један ВАЖАН РАЗЛОГ за то

Бројимо ситно до почетка Нове – 2018. године, а ви још нисте окитили јелку и украсили дом. Нисте ни први, ни последњи који то нису урадили и то вас не дотиче ни мало, или бар тако мислите. Психолози се не би сложили са вама. Напротив, они кажу да ко кућу украси раније – дуже је срећан.

Ипак, многи то не знају или не обраћају пажњу услед недостатка слободног времена и другачијег темпа живота, па се све чешће дешава да чујете како вам познаници кажу: „Нисам стигао да окитим кућу, можда ћу 31..“ или „Што бих куповао јелку, нисам ни прошле године, за кога…“

Психотерапеут Зоран Миливојевић сматра да се породичне традиције све више гасе, да се чланови породице не укључују у заједничке активности које их зближавају и да се међусобно емотивно удаљавају. Наравно, кићење јелке, како каже, није узрок удаљавања већ је последица удаљавања које настаје због деловања бројних других фактора који притискају савремене породице.

– Јелке ките углавном оне породице које имају децу или унуке зато што желе да деци приреде радост. Када деца одрасту, многи одустају од овог ритуала управо због његове непрактичности – иглице које отпадају, јелка која се суши, проблеми са одлагањем осушене јелке… Свакако да утичу и други фактори као што је одустајање од ритуалног паковања и предавања поклона. Не треба заборавити ни да велики број људи сиромашно живи и нема средстава за активности које нису неопходне – каже најпознатији српски терапеут.

Управо у празничном кићењу је како истичу психолози, лек против зимске депресије. Многи мисле да је то целодневна шетња по тржним центрима и шопинг, али куповина нас усрећи на свега неколико сати. Они верују да нас у свету препуном свакодневних трзавица и стреса на безбрижне тренутке враћа поглед на спаковане новогодишње украсе у излогу продавнице, или божићно дрвце спремно да се испод њега ставе поклони. Кад се баците на уређење стана, било да украсе правите сами, или их купујете, то ствара утисак безбрижности у дому, даје посебан осећан топлине и пре саме новогодишње вечери.

По Миливојевићу је украшавање дома најпре битно за чување породице на окупу и јачање узајамности.

– Кићење јелке је породични ритуал који окупља породицу око заједничког задатка: од набављања јелке, кићења, куповања поклона који се стављају под јелку, уживања у Божићној или Новогодишјној јелци, а затим и „раскићење“ јелке и одлагање полуосушене јелке. Овај породични ритуал доприноси повезаности чланова породице и посебно је важан за децу која учествују у кићењу и која се сваке године радују поклонима које ће када је јелка искићена „донети“ Божић Бата или Деда Мраз.

И психотерапеут Ејми Морин саветује да се украшавање ради са пријатељима, као специфичан вид дружења који је сам по себи већ свечан и другачији.

Зато не будите лењи, поправите расположење и доживите празничну атмосферу. Осмех на лице, украсе у руке и крените. Не може да вам буде горе од тога. Напротив, баш супротно.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс (С.В)

KOMENTARI