Управника немају све зграде, стиже комунална инспекција

Управника немају све зграде, стиже комунална инспекција

Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије каже за РТС да је око 25.000 стамбених зграда уписано у регистар стамбених заједница што је, како каже, 50 одсто стамбених јединица у Србији. Од тог броја се, како наводи, 10 одсто определило за професионалног управника, а 90 одсто за комшију.

Мирјана Ковачевић је гостујући у Дневнику РТС-а навела да је рок за упис зграда у регистар истекао 12. децембра али да и даље постоји могућност уписа.

Истиче да су комунални инспектори кренули на терен ради утврђивања стања.

„Комунални инспектори из локалних самоуправа су кренули да утврђују чињенично стање на терену, утврђују да ли је извршен упис, уколико није, који су разлози за то“, наводи Ковачевићева.

Додаје да ће они, уколико утврде да упис није извршен, донети одговарајуће налоге решења о упису у регистар без одлагања.

„Пре свега ће се дати препорука да се у одређеном року који се утврди решењем изабере управник међу комшијама или професионални управник и да се изврши упис у регистар. Уколико до тога не дође, писаће се препорука да се изабере принудна управа“, објашњава Ковачевићева.

Принудни управник из регистра професионалних управника

Наводи да ће се принудни управник бирати из редова професионалних управника, односно из регистра професионалних управника.

Ковачевићева истиче да принудних управника има довољно и додаје да су у току нове обуке и испити.

„Тренутно је на листи 520 професионалних управника који су уписани у регистар професионалних управника, у току је је испит и нових 135 ће ускоро да испуне законске услове“, објашњава Ковачевићева.

Наводи да је  Законом о становању предвиђена могућност казне и додаје да то није циљ закона.

„Постоји могућност казне у износу од 50.000 до 2.000.000 динара уколико стамбене заједнице не изврше ту обавезу. Међутим, смисао и циљ овог закона није кажњавање већ подизање квалитета становања и живљења“, објашњава Ковачевићева.

Зато ће, каже, инспектори прибегавати прво издавању налогу да се именује принудна управа, чији је задатак да организује заједницу да се региструје и изабере управника.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI