Велики трошак за ловце: За нови оружни лист и до 27.000 динара

Велики трошак за ловце: За нови оружни лист и до 27.000 динара

Рок за замену старих оружних листова биће продужен годину дана
Ускоро ће и странци моћи да производе оружје у Србији
Рок за пререгистрацију оружја се одлаже до 5. марта следеће године

Грађани који поседују ватрено оружје до 5. марта ове године морају заменити оружне листове за нове биометријске или ће, у супротном, морати да плате казну која се креће и до 150.000 динара.

Наиме, према Закону о оружју и муницији који је ступио на снагу у марту 2016. године, грађанима је остављен рок од три године да постојеће оружне листове замене новим. Они који се оглуше о ову обавезу, осим са папреном казном, суочиће се и са могућношћу да им оружје и муниција буду одузети.

Међутим, осим што за нови оружни лист треба издвојити у просеку између 10.000 и 17.000 динара, за власника оружја проблем представља и то што сви морају да покажу потврду о завршеној обуци за безбедно руковање ватреним оружјем.

Они који то нису урадили раније могу ову обуку да заврше за два дана, али морају и да, у зависности од врсте оружја коју поседују, плате између 6.000 и 10.000 динара. То значи да ће нови оружни лист појединце коштати и до 27.000 динара.

– Проблем је у томе што људи који већ имају оружје, по новом закону, морају да доставе додатну документацију која раније није била потребна, попут лекарског уверења о здравственој способности за држање и ношење оружја и доказа да су завршили обуку за безбедно руковање ватреним оружјем. Чак и људи који су некад службено носили оружје, сада морају да иду на обуку у спортске клубове и да полажу обуку за сваки комад оружја. Обука траје два дана и зависно од оружја кошта од 6.000 па навише – рекли су за „Курир“ у једном стрељачком клубу у Београду.

Председник Ловачког савеза Србије (ЛСС) Братислав Ћирковић истиче да, поред свих ових трошкова, по новом закону ловци морају да полажу ловачки испит који се полаже у ЛСС и кошта 4.000 динара.

– Највећи револт код власника оружја изазвала је висина накнада које се плаћају као да се први пут набавља оружје. Лекарско уверење се сада издаје у заводима за заштиту здравља, у медицинама рада и приватним клиникама, а ми тражимо да може да га издаје лекар опште праксе, који, ако посумња да неко користи психоактивне супстанце или алкохол, може да тражи специјалистички преглед, као што је у случај у Хрватској. Чак 30 одсто од 80.000 регистрованих ловаца у Србији није извршило пререгистрацију оружја и извадило нови биометријски оружни лист – рекао је Ћирковић за „Курир“.

Он је додао и да велики број старијих ловаца поседује ловачко наоружање, а не баве се више ловом, и по новим правилима сви морају да полажу ловачки испит или, у супротном, морају предати оружје. Поред тога, обавезна је и обука за руковање ватреним оружјем, која се полаже код стрељачких организација.

Такође, Ћирковић је у тим обраћању рекао и да ће Ловачки савез Србије од министра финансија тражити продужетак рока за пререгистрацију оружја и измене и допуне закона.

На једном новом биометријском оружном листу биће могуће регистровати и до 10 комада пушака или пиштоља. Власници оружја који изгубе оружни лист то пријављују полицијској управи према месту пребивалишта и подносе нови захтев за издавање новог оружног листа, који кошта 800 динара.

ЦЕНЕ НОВОГ ОРУЖНОГ ЛИСТА

Документа
– Образац оружног листа 1.500 динара
– Такса за оружје са неолученим цевима 2.560 динара
– Такса за оружје са олученим цевима 5.360 динара
– Лекарско уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја 2.490-6.000 динара
– Обука за безбедно руковање ватреним оружјем 6.000-10.000 динара
– Ловачки испит (само за ловце) 4.000 динара

ЦЕНОВНИК ОБУКЕ ЗА РУКОВАЊЕ ВАТРЕНИМ ОРУЖЈЕМ

Ловачка пушка 6.000
МК пушка 6.000
Пиштољ 8.000
Револвер 8.000
Ловачки карабин 10.000
* Цене су изражене у динарима

БРОЈКЕ

5.000 до 150.000 динара износи прекршајна казна ако се не замени оружни лист
80.000 ловаца регистровано је у Србији

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Курир.рс

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0