Велики трошак за ловце: За нови оружни лист и до 27.000 динара

Велики трошак за ловце: За нови оружни лист и до 27.000 динара

Стижу решења за порез на оружје за 2018.
За бацање петарди и пуцање из ватреног оружја платићете и до 150.000 динара, а уведена је још једна казна сем новчане
Нов и важан услов за власнике оружја: Замена оружног листа само уз лекарско уверење

Грађани који поседују ватрено оружје до 5. марта ове године морају заменити оружне листове за нове биометријске или ће, у супротном, морати да плате казну која се креће и до 150.000 динара.

Наиме, према Закону о оружју и муницији који је ступио на снагу у марту 2016. године, грађанима је остављен рок од три године да постојеће оружне листове замене новим. Они који се оглуше о ову обавезу, осим са папреном казном, суочиће се и са могућношћу да им оружје и муниција буду одузети.

Међутим, осим што за нови оружни лист треба издвојити у просеку између 10.000 и 17.000 динара, за власника оружја проблем представља и то што сви морају да покажу потврду о завршеној обуци за безбедно руковање ватреним оружјем.

Они који то нису урадили раније могу ову обуку да заврше за два дана, али морају и да, у зависности од врсте оружја коју поседују, плате између 6.000 и 10.000 динара. То значи да ће нови оружни лист појединце коштати и до 27.000 динара.

– Проблем је у томе што људи који већ имају оружје, по новом закону, морају да доставе додатну документацију која раније није била потребна, попут лекарског уверења о здравственој способности за држање и ношење оружја и доказа да су завршили обуку за безбедно руковање ватреним оружјем. Чак и људи који су некад службено носили оружје, сада морају да иду на обуку у спортске клубове и да полажу обуку за сваки комад оружја. Обука траје два дана и зависно од оружја кошта од 6.000 па навише – рекли су за „Курир“ у једном стрељачком клубу у Београду.

Председник Ловачког савеза Србије (ЛСС) Братислав Ћирковић истиче да, поред свих ових трошкова, по новом закону ловци морају да полажу ловачки испит који се полаже у ЛСС и кошта 4.000 динара.

– Највећи револт код власника оружја изазвала је висина накнада које се плаћају као да се први пут набавља оружје. Лекарско уверење се сада издаје у заводима за заштиту здравља, у медицинама рада и приватним клиникама, а ми тражимо да може да га издаје лекар опште праксе, који, ако посумња да неко користи психоактивне супстанце или алкохол, може да тражи специјалистички преглед, као што је у случај у Хрватској. Чак 30 одсто од 80.000 регистрованих ловаца у Србији није извршило пререгистрацију оружја и извадило нови биометријски оружни лист – рекао је Ћирковић за „Курир“.

Он је додао и да велики број старијих ловаца поседује ловачко наоружање, а не баве се више ловом, и по новим правилима сви морају да полажу ловачки испит или, у супротном, морају предати оружје. Поред тога, обавезна је и обука за руковање ватреним оружјем, која се полаже код стрељачких организација.

Такође, Ћирковић је у тим обраћању рекао и да ће Ловачки савез Србије од министра финансија тражити продужетак рока за пререгистрацију оружја и измене и допуне закона.

На једном новом биометријском оружном листу биће могуће регистровати и до 10 комада пушака или пиштоља. Власници оружја који изгубе оружни лист то пријављују полицијској управи према месту пребивалишта и подносе нови захтев за издавање новог оружног листа, који кошта 800 динара.

ЦЕНЕ НОВОГ ОРУЖНОГ ЛИСТА

Документа
– Образац оружног листа 1.500 динара
– Такса за оружје са неолученим цевима 2.560 динара
– Такса за оружје са олученим цевима 5.360 динара
– Лекарско уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја 2.490-6.000 динара
– Обука за безбедно руковање ватреним оружјем 6.000-10.000 динара
– Ловачки испит (само за ловце) 4.000 динара

ЦЕНОВНИК ОБУКЕ ЗА РУКОВАЊЕ ВАТРЕНИМ ОРУЖЈЕМ

Ловачка пушка 6.000
МК пушка 6.000
Пиштољ 8.000
Револвер 8.000
Ловачки карабин 10.000
* Цене су изражене у динарима

БРОЈКЕ

5.000 до 150.000 динара износи прекршајна казна ако се не замени оружни лист
80.000 ловаца регистровано је у Србији

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Курир.рс

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0