Време је за попис птица

Време је за попис птица

Пробни попис, на која питања не морате да одговорите
Почело пријављивање пописивача за пробни попис у априлу
У априлу пробни попис становништва у 51 граду и општини

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије од 10. до 30. јануара спроводи традиционални зимски попис птица водених станишта. Ова истраживачка акција се у Југославији, односно Србији, спроводи од 1982. године. Више од 150 волонтера-пописивача ће у наредним данима обићи реке, језера, баре, рибњаке, канале и слична водена станишта у потрази за птицама.

Орнитолози и љубитељи птица лоцираће и пребројаће дивље патке, гуске, лабудове, барске коке, ждралове, чапље, ронце, гњурце, корморане, галебове, шљуке и бројне друге врсте дивљих птица које живе уз водена станишта, попут угроженог белорепана и црног орла.

„Циљ овогодишњег зимског пописа птица је обилазак целокупних токова наших највећих река попут Дунава, Саве, Тисе, Западне Мораве и Дрине. Пребројавање птица на Дунаву ове, као и ранијих година, радиће се са воде и са копна и то нам је највећи изазов. Птице мочварице постају све угроженије широм света, првенствено због губитка станишта. Током јануара оне се углавном задржавају на одређеним локацијама и тада их је најбоље пробројати. Упоређивањем са бројностима из ранијих година процењује се статус популација (расту ли, опадају или су стабилне) и угроженост појединих врста. На основу тих сазнања планира се заштита најугроженијих врста и њихових станишта. Зато нам је преко потребна међународна сарадња у прикупљању података и њихова размена са научном и стручном заједницом“, објашњава Марко Шћибан, координатор пописа птица из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Поред евидентирања врста и бројности уочених птица, истраживачи ће бележити и случајеве криволова, стање екосистема, обала и шума у приобаљу река и дивље депоније.

Учешће у зимском попису птица одвија се на волонтерској основи, а успех акције зависи од добре воље и мотивације учесника. Акција је одлична прилика да се нови волонтери прикључе, науче да распознају и пописују птице, и обиђу многе крајеве Србије.

Након завршеног пописа, сви подаци о забележеним и избројаним птицама у нашој земљи биће прослеђени у светску базу података, у Биро за истраживање водених птица у Холандију.

ТопПрес/ Извор: РТВ

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0