За Нову годину „поједемо“ ТРЕЋИНУ ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ, а ево за колико тада СКОЧИ ЦЕНА ХРАНЕ

За Нову годину „поједемо“ ТРЕЋИНУ ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ, а ево за колико тада СКОЧИ ЦЕНА ХРАНЕ

Ручак за новогодишње празнике коштаће просечну четворочлану српску породицу између 15.000 и 20.000 динара, односно трећину просечне плате. Према извештају Републичког завода за статистику, просечна зарада у Србији је 47.220 динара, то значи да практично трећина новца оде за новогодишњу трпезу.

То нарочито важи за оне који припремају мрсну трпезу и који у просеку потроше између 15.000 и 20.000 динара, док они који посте из кућног буџета издвајају до 10.000 динара.

На списку за куповину мрсне хране најчешће се налазе: месо, сир и слатке ђаконије, док је на посном списку обично: риба, поврће и посни слаткиши.

Како нас у јануару чека и припремање трпезе за Божић, а уз већ постојећу ставку комуналија и осталих сталних трошкова, право је питање како преживети цео месец с остатком новца. Мирјана Перић из Петроварадина каже да се просечне српске породице одричу већине ствари, али да на храни не желе да штеде, поготово у време новогодишњих празника, када су породице на окупу.

– Супруг и ја смо на минималцу и уз помоћ родитеља изгурамо јануар и фебруар. Да нам није родитељских пензија, не бисмо припремали тако богату новогодишњу трпезу јер купујемо деци и пакетиће – каже Перић и напомиње да сваке године за новогодишње празнике трпеза буде богата јер поред тога што Нову годину дочекује у свом дому с породицом, током празника им долази родбина и пријатељи у госте.

– Купићемо око пет килограма меса. Увек је то свињетина, и потребно нам је до 3.000 динара. Куваћемо и чорбу, а за њу нам је потребно додатних 2.000, како за пилетину, тако и за све остале састојке. Руска салата је незаобилазна и за њу је потребно око 1.500 динара – каже Перићева.Неизоставни део репертоара новогодишње трпезе је и сарма, за коју је потребно додатних 1.200 динара, што подразумева кисели купус и млевено место.

– Како имамо двоје мале деце, колачи су обавезни. Ове године направићемо торту. То је додатних 2.000 динара – каже Перић.

Све до колача породицу новогодишња трпеза кошта 10.000 динара, а у ту цену није урачунат алкохол као ни предјело.

Две боце вина, као и пиво, вода, те негазирани сокови коштају додатних 3.000 динара, а боца жестине од 1.000 до неколико хиљада динара у зависности од врсте алкохола. Предјело које подразумева: кулен, чајну, фета сир и качкаваљ кошта додатних 1.500 динара.

Продавци с друге стране кажу да посла буде, али да би увек могло боље.

– Највише посла имамо пред крај године, и то од 20. децембра. Викендом буду највеће гужве, док првих неколико дана јануара буде велико затишје до пред Божић – каже продавачица на Лиманској пијаци у Новом Саду Валентина Зерић.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић је рекао да се у време новогодишњих празника повећава цена хране до 30 одсто.

– Трговци подижу цене оних артикала који су најтраженији током новогодишњих празника и то од 10 до 30 одсто – каже Паповић.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Слађана Аничић

KOMENTARI