Чачак – Све чешће се дешавају злоупотребе личних података, а према Закону о заштити података личности, онај ко их даје, одговоран је исто колико и онај што их злоупотребљава. У Чачку се десила непријатна ситуација када су лични подаци јдног грађанина доспели и до страног држављанина

Чачанина Гвоздена Николића зауставили су саобраћајни полицајци и писали казну коју је уредно и платио. Али, проблем настаје када је тај догађај са детаљима из пријаве стигао до друштвених мрежа, па чак и страних држављана.

„Немам примедбу на саобраћајну полицију, али сам био шокиран кад је након непуних 24 сата позвао човек, страни држављанин и позамашног досијеа, и саопштио ми где сам возио, којом брзином, тачну локацију итд. Наравно да сам забринут јер у тој пријави стоје моји лични подаци, матични број, адреса становања“, објаснио је Николић.

Неоходно је да државни органи реагују на овакве ствари и да заштите све грађане, без обзира о коме се ради, јер се не зна где ти подаци могу да заврше и у које сврхе могу да се користе, упозорава Николић.
Неоходно је да државни органи реагују на овакве ствари и да заштите све грађане, без обзира о коме се ради – изричит је Николић.

Житељи града на Морави свесни су опасности коју узрокује злоупотреба личних података као угрожавање грађанских права.

Имајујћу у виду своје искуство у адвокатској пракси Никола Ковачавић сматра да да пуштање информација које имају службена лица полиције односе се на два кривична дела, од којих је једно злоупотреба службеног положаја.

„Сматрам да у случају када се ради о цурењу неких информација, које посебно iмају службена лица полиције, може да се ради о два кривична дела:једно је злоупотреба службеног положаја, када службеник полиције даје информације трећем лицу како би оно имало неку корист од њих, а ан које није овлашћен. Поред тога можемо говорити о кривичном делу примању мита, у случају када је за давање инфомације у виду новца или одређеног поклона”, каже адвокат Ковачевић.

Проблем злоупотребе личних података није од јуче и бројни су примери грађана који управо због тога имају силне непријатности, а поједини и велику материјалну штету.

ТопПрес/ ГЗС

Опширније у прилогу ТВ Курир: