foto privatna arhivafoto privatna arhiva

Топола- Село Винча познато је по воћарству, успешним и вредним домаћинима где је сваки комад земље искоришћен и где воће даје обилне плодове. Скоро свако домаћинство бави се узгојем воћа, плодови обилују укусом и мирисом па је извоз воћа из овог села у великим количинама. Ипак поред извоза значајне количине воћа се прерађују у породичним домаћинствима или пак продају на оближњим пијацама. Да воће са својих плантажа упакују у теглицу здравља одлучили су Матићи пре годину дана.

„ Све је почело пре око годину дана идејом да оно што смо до тада производили само за себе сада проширимо и на трпезе других.  Одувек се у нашој кући правио компот, то је природан и здрав начин да воће задржи свој укус и мирис и ван сезоне. Убирамо воће искључиво са наших плантажа што значи да су сви наши производи апсолутно домаћи и дар природе“, рекла је Мирјана Матић.

Иначе у породици Матић припрема се компот и то не било какав него прави домаћи као што су то наше баке радиле.

„ Рецептура нашег компота је од моје баке, тако су жене у нашој породици уназад генерацијама припремале и ја сам од њих то наследила, овај рецепт је стари и проверен на њему су одрастале генерације. Нема употребе конзерванса, воће се на овај начин успешно сачува а да при том задржи све витамине. Наше воће је здраво нема употребе пестицида тако да је ово теглица здравља нарочито за децу“ објашњава Матић.

Планови су да се овај посао прошири и да можда једног дана компот из Винче буде на рафовима великих маркета.

„ Тренутне количине са којима располажемо продајемо преко интернета што значи  да се наши производи не могу наћи у продавницама али тежимо ка томе да се проширимо и да развијемо овај посао на велико, наравно уколико буде потражње за овим производом“ закључује Матић.

foto privatna fotografija
Фото:  Privatna fotografija

ТопПрес