Медицински део Кризног штаба данас је имао консултације, а епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да још увек постоји тенденција успона броја позитивних и умрлих.

„Ипак смо се данас определили да не мењамо мере, да у четвртак направимо поново процену па да онда видимо шта даље“, рекао је.

Истиче да врло опрезно треба приступати опуштања мера. На питање да ли то значи да до краја недеље нема опуштања мера, рекао је да би он сачекао.

Каже да је медицински део Кризног штаба стално у контакту и да може да се деси да наредних дана буде боља ситуација, иако он није оптимиста, а његове колеге још мање.

Каже да постоји зарављњење у Београду и Војводини.

Напомиње да је лажна дилема избор између здравства и економије.

„Нема дилеме, и здравство и економија. То је једини излаз. Сада смо у ситуацији да морамо дати предност здрављу“, рекао је епидемиолог.

Додао је да се показало да ни земље које су имале „локдаун“ нису имале добре резултате. Као пример је навео стопу смртности у Шведској која је слична као у земљама које су имале закључавање.

Више разлога за велики број оболелих

Има више разлога за велики број новооболелих, рекао је у емисији „Упитник“ Тиодоровић.

Каже да мере нису спровођене обухватом којим је то предвиђени, али је истакао да су контроле у последње време биле много боље. Наводи да је Београд као главни град спровео изузетно добру контролу.

Како је рекао, други разлог је то што су се људи опустили због вакцинације, а није довољан број популације обухваћен.

Као трећи разлог Тиодоровић је навео бритнски сој вируса. Додао је да се у лабораторијама у Србији каже да је он присутан од 50 до 80 одсто.

Навео је да је грешка што нису затворена скијалишта око Сретења.

Долазак грађана за Ускрс представља ризик

Тиодоровић је рекао да ће за Ускрс по грегоријанском календару доћи значајан број људи у Србију и да ће велики део њих искористити ситуацију да се вакцинише, јет тамо где живе нема довољно вакцина.

Поручује да је то сигурно ризична ситуација и да ће се спроводити постојеће мере. Они ће морати да имају негативан пи-си-ар тест или ће ићи у самоизолацију коју ће моћи да прекину ако у међувремену ураде тест.

Моћи ће да се крећу и са потврдом о вакцинацији, али Тиодоровић је истакао да то важи само за оне који су се вакцинисали у Србији.

На питање хоће ли се то мењати и проширити на вакцинисане у другим земљама, епидемиолог је рекао да хоће, када се то реципрочно деси са ЕУ.

Јаковљевић: Потребна агресивнија кампања вакцинације

„Статистички нисам сигуран да је локдаун дао претрерано веће бенефите него за оне земље које га нису имале“, рекао је Владиммир Јаковљевић у емисији Упитник.

Поручио да би кампања вакцинације код нас требало да буде агресивнија.

Поменуо је ситуацију у Русији, где је он професор, и рекао да тамо вакцинишу чак и у тржним центрима… Каже да је то дало резултате.

„Једино за шта је оправдавајуће то је за оптерећење ковид болница“, указао је.

Наводи да многи верују да ће епидемија вероватно до краја године бити стављена под контролу на светском нивоу.

„Треба да научимо да живимо с ово болешћу“, рекао је и поново поновио да је потребна вакцинација.

Да ли су могући концерти и бенефити за вакцинисане

Коментаришући експерименталне концерте и могућност да вакцинисани имају неке бенефите, Тиодоровић је рекао да ниједан добар пример који постоји у свету није могуће преписати, али може много других ствари да се прихвати.

Али подсећа да су Израелци пре масовне вакцинације имали оштре мере које су поштовали и да су они дисцилиновани.

„Погледајмо себе, видимо да ли смо спремни за тако нешто“, рекао је.

Професор Јаковљевић је додао да не треба говорити о некој дискриминацији оних који нису вакцинисани јер су они искористили могућност која им је дата.

„Они који су то искористили, услишили молбе лекара и државе, требало би да имају неке бенефите“, истакао је.

Без отварања ресторана, можда баште

О отварању ресторана не можемо да говоримо у овој ситуацији, евентуално о отварању башти на отвореном, али и то не пре него што прође још неколико дана, изјавио је Тиодоровић.

“Тек следеће недеље можемо говорити о томе, ако се стварно цифре промене, ако буду далеко мање, да ће се евентуално размишљати о малим скуповима, али не о свадбама од 200, 300, 500 људи“, рекао је Тиодоровић.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да ће сутра имати састанак са представницима ивент индустрије, а уз консултације с Градским заводом за јавно здравље, како би се сачинио предлог мера о томе на који начин би могли да се организују мањи догађаји.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг

One thought on “Мере за сада остају – у четвртак нова одлука; Без отварања ресторана, можда само баште, долазак грађана за Ускрс представља ризик”

Comments are closed.