Михајловић: Нисам потписала уговор са Рио Тинтом

Михајловић: Нисам потписала уговор са Рио Тинтом

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је данас да не постоји уговор са Рио Тинтом, нити са било којом другом компанијом о експоатацији јадарита у Србији, истичући да је то „неистина коју шире део опозиционих политичара и разни активисти који преко ове теме желе да уђу у политику“.

Она је прецизирала да постоји само Меморандум о разумевању из 2017. године који је потписао претходни министар Александар Антић, као и одобрења за геолошка истраживања која су издавала различита министарства.

„Колико год пута они понављали лажи, ми ћемо одговорити истином. Нећемо дозволити никоме да манипулише грађанима јер је ово сувише важно питање за будућност Србије“, нагласила је Михајловић у интервјуу за данашњу „Политику“.

Поновила је да је јадарит јединствен минерал у свету и да је Србија у јединственој позицији да одлучује на који начин ће да искористи чињеницу да располаже једним од најтраженијих ресурса у 21. веку.

Истиче да је литијум не само економска и генерацијска прилика за убрзани напредак Србије.

„Све што буде радило, сваки нови рудник моћи ће да ради само уз највише стандарде заштите животне средине. Одлука о томе може да буде донета тек кад буду завршене све студије и кад чујемо какав је став грађана“, рекла је Михајловић.

Она је поручила да неће бити рудника ако природа не буде сачувана или ако грађани, након што буду упознати са свим чињеницама, кажу да су против.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Zoran 2 meseca

    Kako se ja kao obican covek razumem u litijum,
    Misljenje treba da daju strucni ljudi,potpuno nezavisni od vlasti,partije,udruzenja,…..
    ali nazalost toga danas nema