Горњи Милановац – Српски кајмак, надалеко чувен по свом укусу, боји и мирису некада је био сиротињска храна за вредне сељаке, а данас прави деликатес и културно добро наше земље. На сувоборским пашњацима, кажу да је трава укуснија него на осталим планинама, па зато се овдашњи домаћини поносе својим сточним фондом, али и млечним производима.

„Пре тридесет година кајмак сам старим опелом возио на пијацу у Новом Саду. Сви су знали кад долазим и чекали су у реду за „бели мрс“ из Шумадије. Тада су проозводи из овог дела Србије били права атракција и на пијацама у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Нисмо могли да помуземо, колико смо могли да продамо“, прча Мирослав Старчевић из села Прањани.

Мирослав Старчевић, фото: РИНА

Иако и даље постоје, пијаце више нису једино место на ком се продају домаћи кајмак и сир, а породица Старчевић је модернизовала је производњу и покренула свој сопствени бизнис. Модернизација није изостала, па тако из њихове млекаре пут до купаца пронашао је јединствен роловани кајмак.

„Сви махом користе традиционално паковање кајмака, ја сам одлучила да овај наш савијем у ролну и то је био пун погодак. Роловани кајмак је бренд наше млекаре и тражен је како код нас, тако и у иностранству. Може да се филује пршутом, шунком, печуркама, али довољни су и само врући уштипци“, рекла је Оливера Старчевић.

Оливера Старчевић, фото: РИНА

За овај млечни производ пре свега потребно је добро млеко од квалитетне краве, а онда потом и добра домаћица која ће ујутру покупити кајмак са свеже скуваног домаћег млека.

ТопПрес/ РИНА

Роловани кајмак деликатес са Сувобора, фото: РИНА