Топола – Село Војковци подно Рудника од давнина је препознатљиво по вредним и честитим домаћинима који увек са поносом истичу да нема тог посла који они не могу савладати. У овом селу звук моторне тестере  свакодневна је мелодија а жуљевите руке од сезонских послова и напорног рада зарађују хлеб. Радослав Вељковић (39) постао је ових дана дрвосеча рекордер у Војковцима јер је сам савладао и оборио неколико стабала високих преко 40 метара.

„У шуми сам провео пола свог живота, научио сам како свако стабло пада и чега се треба чувати. Никада се нисам плашио, за мене је изазов и уживам у томе да оборим велико стабло, Бог ме чува и страха нема, само мора полако и пажљиво. Данас сам оборио три стабла тополе око 15 кубика, која су намењена за грађу. Једно дрво је било око 40 метара висине, када је пало тло се затресло, у пречнику је имало око метар и по, друга два стабла су била око једног метра у пречнику“, прича за ТопПрес Радослав Вељковић и додаје да је недавно посекао стабло које је у пречнику било око два метра.

„У селу кажу да сам рекордер јер се сви плаше када треба да се обори велико и дебело дрво. Ја сам потпуно сам без помоћи оборио стабло које је у пречнику дебла имало близу два метра, то је било најдебље дрво које сам посекао“.

Фото: ТопПрес

Овдашњи мештани са поносом истичу да нема храбријег дрвосече у селу од Радослава и тврде да нема стабла које његове жуљевите руке не могу да оборе.

„Он некако уме да одради тај посао најбоље од свих нас, иако смо сви одрасли у шуми и са моторком радимо од раног детињства, Радослав је најхрабрији и за њега нема препреке. Ако треба да се попење на врх дрвета да се прво отклоне гране он иде одмах, свима радо помаже у сечи дрва и уз њега ни остали немају страх, иако је ово опасан и тежак посао“, рекао је Бојан Мијаиловић.

ТопПрес

Бојан Мијаиловић у шуми, фото: ТопПрес