Лепо је доћи на празник у цркву, али можемо се Богу молити и у свом дому, изјавио је патријарх СПЦ Иринеј и поручио верницима да прихвати оно што кажу људи од струке и да се тих упутстава придржавају.

„Ја препоручујем нашему народу да прихвате оно што кажу људи од струке, који познају проблем који нас је снашао. Да се тих упустава придржавају. Лепо је доћи на велике празнике у цркву, али ово је изузетан један моменат у нашему животу. Можемо се ми Богу молити и у своме дому, у тој домаћој цркви. Јер, боље је у дому своје мисли и своје жеље и своје срце упутити према цркви, него бити у цркви, а не знам о чему другом мислити. Ово је прво много боље“, рекао је патријарх српски Иринеј у интервју Блицу.

Он је рекао да ћемо ове године прославити Васкрс у посебним условима.

„Према томе, да се Богу помолимо, да размишљамо о празнику и његовом значају, то можемо и у своме дому. Наравно, све ће ово проћи, па ћемо се молити Богу и у нашем дому и у црквама“, поручио је Иринеј.

Патријрх српски бацио светло на дилеме и размишљања Светог синода СПЦ у вези са прославом Васкрса у доба корона вируса, али је још једном истакао да ће СПЦ поштовати савете стручњака.

„Тешко је кад дође велика маса света (у цркве) направити ред. Али смо ми у могућности, с обзиром на то да је народ прихватио позив да се уздрзи од комуникација, тако да можда и неће бити толика маса света. И у већим црквама је потпуно могуће спровести то да се направи размак задовољавајући, а они који су многобројнији нек буду напољу, као што је то случај код Руса и неких других народа. Тако да се задовољи и једна и друга страна“, рекао је он.

„Но, прихватамо ми став људи који су упућени у проблематику и у материју (о заразности корона вируса), и поштоваћемо“, казао је патријарх Иринеј у делу интервјуа који је објавио Блиц.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Танјуг