Председник: Дали смо опозицији више неко икада, да су фер -признали би

Председник: Дали смо опозицији више неко икада, да су фер -признали би

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је владајућа странка, која ће имати највећи број посланика и у новом сазиву скупштине, понудила опозицији више места у руководству парламента и одборима него икада, што би, каже, и сами признали да су фер, истичући да је то важно за даљи развој демократије у Србији.

„Разговарао сам са Орлићем, ми смо понудили више него што је икада ико дао. Да су фер, и сами би рекли да смо ми били фер, а пошто нису, морају увек да говоре да је стање лоше“, констатовао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Он је рекао да је све то важно за даљи развој демократије у Србији, те да се нада да ће то постати стандард, за будућност, без обзира ко ће чинити власт.

„Не радимо то да би нас неко хвалио, него да то буду нормални стандарди, а Србија демократска земља“, рекао је Вучић.

Нови сазив скупштине ће, иначе, како је предвиђено, имати седам потпредседничких места, од којих ће три припасти опозицији.

Вучић: Бар не дочекујемо стране трупе са цвећем

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је „болесно“ питање хрватских медија, од којих су неки писали да је он шпанском премијеру Педру Санчезу, који је посетио Србију, приредио „романтичну вечеру“.

„Болесно је писање хрватских медија“ Ја сам већ научио на ‘Вучићу педеру’, али не знам где Санчеза нађоше за то, то ми није јасно“, рекао је Вучић и уз осмех додао да је толико дама било заинетерсовано за ту вечеру да то није скоро видео.

Указао је да такво питање говори о свом јаду и чемеру њихове политике, додајући да је то наређено из врха политичке власти.

„Ако им је то сва аргументација, нека погледају коме они дају цвеће. Ја сам цвеће поклонио Јелени Томашевић (која је извела пар нумера на вечери), као и бившој хрватској председници Колинди Грабар Китаровић, то је џентлменски, а не знам колико је џентлменски дочекивање страних трупа цвећем“, рекао је Вучић, алудирајући на дочек немачких нацистичких трупа у Загребу 1941.године, са одушевљењем и цвећем.

„Али, добро, различити су нам укуси, у историјском смислу“, закључио је Вучић.

И Запад и Исток да остави Србију на миру, не требају нам нове границе

Председник  је изјавио  данас да је Србима потребна Србија, нити велика о којој причају они који јој само праве штету, нити мала како би поједини волели, и поручио и Западу и Истоку да оставе Србију на миру, као и да наша земља неће ратове и да јој нису потребне нове границе.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што медији у региону преносе објаву руског историчара који је на твитеру поставио мапу Европе са сликом велике Русије и Велике Србије и на пиотање да ли то отвара нови простор за застрашивање људи у Србији и могуће нове проблеме за Србију.

„Оставите ви сви заједно и са Запада и Истока, јер никоме нећу да се доворавам, нас на миру да имамо свој живот, да бирамо своју будућност, а то је самостална, независна рбије која жели да живи боље и жели да брине о својим грађанима – нећемо ратове, сукобе и не требају нам никакве нове границе“, поручио је Вучић.

Истакао је да је Србији потребна Србија, ни велика о којој би неки причали, а у ствари јој само наносили штету и увлачили је у сукобе, али и да не сме да буде онолико мала коилко би јој се радовали сви они који ни не могу да је замисле толико малу а да буду задовољни њеном величином.

„Србија има своје границе уставом пописане и то је наша земље и морамо а је штитимо и чувамо, да је развијамо и размишљамо о новим фабрикама и већим платама и пензијама. И наши грађани само то траже. И немој нико да нас увлачи у било какве велике сукобе и у велике игре. Сити смо игара, кад год су се они велики играли, ми смо страдали. И кад би долазили овде, мало би били, па би се повлачили. И када би нас штитили, мало би нас штитили па би се повлачили“, навео је Вучић.

А, ови други који нам једном желе добро и кажу будите са нама, први пут када им је проблем наше другачије мишљење, тог секуда не би више да буду са нама, додао је председник Србије.

Питање Евро прајда још једна прилика да се удари по држави

Председник Александар Вучић изјавио је да има много неистина у јавности по питању одржавања Евро прајда у Србији, пошто се још „не зна ни како ће, ни да ли ће и када да буде одржан“, као и да не разуме и оне који су за и против тог скупа, јер сада ударају на своју државу поред свих проблема која има.

На питање новинара да прокоментарише што је у току кампања цркве против Евро прајда и што је владика Фотије у ауторском тексту поставио питање зашто је то било потребно, јер ће доћи људи другачијег система вредности од онога што је прихваћено у нашој православној култури, Вучић је рекао да одржавање тог скупа у септембру постаје главно питање и да му је интересантно да су сада многи који су ћутали о Јасеновцу или се не изјашњавају о Јасеновцу врло гласни по питању Евро прајда.

Вучић додаје да се зна да је око 95 одсто људи у Србији против тога.

„Али, када кажемо пустите нас да тиме побољшамо позицију Србије на Западу по неким другим питањима, неће да чују, зато што постоје налози са неких других страна да се у Србији ситуација дестабилизује. Србија ће свакако чувати своју стабилност и сигурност, а какве ће одлуке по том питању бити обавестићемо вас крајем августа и почетком септембра“, навео је Вучић.

Каже да у обраћању Фотија, узгред, има много неистина, али да разуме цркву која има своје догме.

„Али, не могу да разумем политичаре који се праве да не разумеју позицију Србије и да им ниста није јасно и да хоће на најбеднији начин се додворе народу. Највише презирем оне који могу на бесмислицама и глупостима да се додворе не размишљајући и о позицији своје земље и свог народа“, рекао је Вучић.

Каже да ће држава решавати те проблеме као и до сада у интересу грађана Србије и слободе грађана Србије.

„И само нам је фалио још тај проблем упркос свим проблемима, поред хране, суше, енегената, санкција Русији, само још нешто уз Косово да се навали на грбачу српском рукводству и држави. Мало је терета, па сада ударајте сви заједно и једни и други. И ови што су за одржавање и кажу да нисам био довољно јасан, па и ови други који кажу да штитим ‘педере’… Срам вас било, бедници једни, удрите још мало није довољно свих ових што туку сваки дан – удрите по својој држави и срушите је ако можете, али нећете моћи сви заједно. Нема предаје, живела Србија“, закључио је Вучић.

Закон исти за све, одговараће свако ко цепа српску заставу

Свако ко је цепао српску заставу на протесту у Новом Саду, одговараће, јер је закон исти за све, а са државним симболима нико нема право тако да се понаша, изјавио је данас председник Александар Вучић.

На питање да ли ће активисткиња из Новог Пазара Аида Ћоровић, бити кажењена због цепања српске заставе у Новом Саду, и шта би се десило да је неко у Новом Пазару поцепао заставу БиХ, Вучић је рекао да сада први пут чује да је она цепала заставу, али да ће одговарати сви који су то чинили.

„Видео сам да су неки други цепали. То је кривично дело, надлежни органи их гоне, за то ће кривично одговарати, нема сумње“, рекао је Вучић.

Не може нико на тај начин да се понаша са државним симболима Србије, да се застава цепа, спаљује“, поручио је председник Вучић.

„Већ сам рекао да је за неке демонстранте, антисрпске оријентисане у земљи, када виде српску заставу, на просторијама СНС или било где, то за њих ‘црвена марама’. На мој постер су бацилли фабру, али тамо где су видели српску заставу, њу су поцепали, а стакло разбили“, рекао је Вучић.

Мада, додаје, када погледа ко су они који то раде, делимично разуме шта се ту дешава.

„Али, то што ја разумем, закон не може да разуме. Ни по бабу, ни по стричевима, право и закони ове земље важе за све“, рекао је.

ТопПрес/ Извор: Танјуг