Топола- У суботу је испред Дома здравља одржан протест након чега је одржана протестна шетња  до зграде општине Топола . Повод је био скупштинска одлука  да се изврши промена намене катастарској парцели број 815 где се налази Дом здравља на површини од 60 ари  да убудуће буде услужна делатност.

„ Дошли смо данас овде, да бранимо оно што морамо а то је задужбина Краља Петра односно плац који је испред нас а који се покушава изузети из тог комплекса који је један од симбола нашег места. Овај плац је намењен задужбини и за потребе здравства  и то не може нико да продаје ни држава ни општина јер је то народно добро. Одлука донета од стране скупштине општине је у најмању руку зачуђујућа и компромитујућа по саму Тополу. Шта ћемо рећи људима који буду дошли у Тополу ако сутра овде буду видели гостионицу или трговину. Краљ Петар је био пре свега демократа човек слободне речи и ми данас овим протестом пре свега одајемо пошту њему. Са великим задовољством испред грађанске иницијативе као Тополци, не као демократе, либерали, напредњаци или радикали дошли смо уједињени у намери да одбранимо част и образ Тополе јер нам је то Краљ  Петар оставио као моралну обавезу“ рекао је  професор историје у Тополи Дејан Ђурић у обраћању грађанима

Присутнима се обратио  и начелник стоматологије у Тополи Јовица Жикић који је казао да је идеја   накарадна ,,Није ових 60 ари донето у џепу па ће опет у џеп да се стави. Ми нећемо одустати истрајаћемо“ поручио је  Жикић.

Испред зграде  општине Топола  обратила се Данијела Ђокић Пантић одборница скупштине општине.

„С поносом кажем да сам само једна од нас хиљаду можда и више од тог броја која је ставила свој потпис да се сачува наша историја. Исти ти који би данас да продају и руше требало би да буду први који би са свима нама требало да граде и улепшавају. Да се боре да нас је више и да глас о Тополи звони као некада када су њени домаћини били наши славни претци. Топола се ни до сада није стидела своје историје па неће дозволити да сутрашњицу једном оваквом одлуком запрља. Топола неда своју историју, неда да се продаје и руши Топола остаје Тополцима“ истакла је  Ђокић Пантић.

„Одлука о измени овог плана је донета у априлу месецу прошле године, са идејом да се гради кружни ток против кога нико овде није. Али шта се догађа, изгледа да је истинита прича ово што се чује по народу да је продаја већ давно завршена и одрађена па сада само треба све то законски покрити. У том контексту они су измену услед дела урбанистичког плана назвали Топола-кружни ток 1, али у одлуци и идеји о свему томе пише само да се врши измена у делу парцеле 815 која је намењена продаји или је већ продата па сада само треба документовати. У образложењу пише да је основни циљ измена намене парцеле 815 у површини од 60 ари из намене здравствене заштите мења се у комерцијалне сврхе а то значи да се тамо може градити било шта осим објеката намењених здравству, тржни центри, кладионице, ресторани било шта што је намењено комерцијалном пословању. У образложењу одлуке нигде се не помиње довођење и привођење намени оног објекта дневне болнице који је грађен после бомбардовања 1999. године и они људи који су тада донели ту одлуку хтели су да праве болницу у Тополи али нису размишљали да ће се Топола смањити, број деце и становништва смањити почеле су да се затварају сеоске школе. Зар ћемо дозволити да се направи тржни центар у коме ће радити људи са  факултетским дипломама као трговци и магационери“ објаснио је Новица Ђоковић који се  присутнима обратио испред групе грађана Нови људи- боља Топола.

Одборница у скупштини општине Топола Наташа Станковић поручила је у свом обраћању да Тополи још једна услужна продавница тржни центар и сл не треба већ треба здравство, дом здравља где ће људи да се лече а не да купују. 

Поред њих на скупу су говорили одборник  Милан Шевић, Мирко Јевтић и секретар Српске напредне странке  у Тополи Игор Петровић који је казао да је  Краљ Петар  оставио држави да буде државна болница није он направио болницу он је направио стационар и Дом здравља са визијом да то буде болница јер је размишљао о грађанима Тополе, до сада смо се обрукали јер болницу нисмо направили а у међувремену смо је и изгубили. Сада ћемо добити маркет којим се руши културна баштина Тополе коју ми овде данас бранимо и недамо да се руши.
ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес